Crne vode

Po kvalitetu tekstova, ovaj songwriter teško da ima takmaca na prostoru Balkana među onima koji svoje misli pokušavaju da uobliče na engleskom jeziku.

Mind’s all grown up
But the Heart is just a boy,
The former is smart
And the latter’s still willing to toy.

Ovo su stihovi koji, možda, na najbolji način opisuju opus koji potpisuje J.R. August.

No, prvo malo da premotamo film unazad…

U neku ruku sam ispunjen ponosom što sam jedan od prvih koji je pisao o ovom autoru. Gledano iz današnje perspektive, nisam mogao ni da pretpostavim u kom pravcu će se razvijati njegova muzika. No, nikada nisam posumnjao u njegov potencijal. Ni kao autora, ni kao izvođača.

Sticajem srećnih okolnosti ili sinhroniciteta, postali smo virtuelni prijatelji. U toku prethodne četiri godine često smo razmenjivali misli, a u ovogodišnjem tekstu sam vas zamolio da mu kupovinom prethodnih EP-ja pomognete da skupi novac za snimanje debitantskog albuma, jer on želi da očuva svoju nezavisnost naspram izdavača i sva svoja snimanja sam finansira. Akcija je samo delimično uspela, prikupljeno je oko polovine potrebne sume, pa su se shodno tome promenili i planovi.

Onomad je J.R. August objavio drugi ovogodišnji EP Black Waters.

J.R. August - Black Waters (EP, 2018)
J.R. August – Black Waters (EP, 2018). Ovaj momak ne prestaje da iznenađuje. Kako bi bilo dobro kada bismo se sreli uživo!

Na njemu se nalaze tri pesme: “MindHeart“, “Hold Your Horses” i “When I Wake Up Tomorrow“. Moram priznati da me je iznenadio u odnosu na prethodni EP Tales from the Forest, koji je bio zbirka alegorijskih priča. Lajtmotiv koji se provlači kroz nove pesme je prolaznost. Iznenađuje i aranžmanski pristup, jer su ovog puta snimljeni samo klavir, kontrabas i ljudski glasovi. Kada smo već kod toga: J.R. Augusta prati hor koji u različitim formatima nastupa i na koncertima.

Po kvalitetu tekstova, ovaj songwriter teško da ima takmaca na prostoru Balkana među onima koji svoje misli pokušavaju da uobliče na engleskom jeziku. Tekstovi su lucidni, duhoviti i puni doskočica koji služe kao kuke za koje se zakačite (nedavno sam pisao o tome), a oslonjene su na muzičke detalje. Obratite pažnju kada u “When I Wake Up Tomorrow” otpeva “Not even the melody of this elegy/Minor will soon become major…” i iz molskog akorda ode u durski.


Muzički mangup koji pazi i na ovakve detalje. Hot smile Ili je u pitanju iskusan sportski ribolovac (što mu je omiljeni hobi) koji dobro zna gde i kako da zabaci udicu. Be right back

Koliko sam mogao da vidim po tisku, J.R. August je ove godine intenzivno nastupao uživo. Očekivano, o svirkama se pisalo u superlativima kao o nastupima kompetentne ekipe koja je savršeno sposobna da uspostavi kontakt s publikom i prenese na nju sve emocije višeslojne muzike koju izvodi. I da se i sama dobro zabavi, što se može proveriti na brojnim snimcima na Cevki.

JR August uživo

Još samo kada bi navratio do Šumadije, da tresnemo po neku Milfovaču iz davno zapečaćenog bureta i uživo razmenimo misli… Pouzdano znam da se posle takvih sesija pišu dobri tekstovi za blog i dobijaju nove ideje za pesme. Rolling on the floor laughing