Pozdrav otišlom prijatelju

Iskren pogled pravo u oči koji govori sve jezike. Ideja o tome da je sreća samo trenutak.

Na početku, pesnik kaže:

Znaš li da putovanja nema?
Stižemo i odlazimo u isti čas
Bio si smrtan, baš kao i ja
A bog je samo melodija…

A na kraju gutamo knedlu zajedno sa njim:

Svi moramo da odemo, veruj mi
Ali ja te puštam da bih ti rekao hvala.

Kako doživljavate simbol lisice?

Moju generaciju su vaspitali kroz stereotipe: lisica u klasičnim basnama koje su nam pričali je lukav i koristoljubiv lik; uvođenje lisice u svaku priču uvek ima negativan predznak. Lisica u klasičnoj engleskoj tradiciji je predmet lova iz zabave: aristokratija odevena u crvene mundire i bele jahačke pantalone se nasadi na vižljaste konje, jedan dune u rog da signalizira čoporu pasa da krene u hajku, a onda svi u galop za psima dok ne uhvate neku sirotu lisicu; te slike sam uvek doživljavao kao demonstraciju proste sile proistekle iz pripadnosti visokom staležu, pa sam se saživljavao sa likom lisice i navijao za nju. Mada, tim hajkama se uvek znao ishod.

Meni najdraži lik lisice uopšte jeste onaj iz “Malog princa”. Pouke koje lisica saopštava Malom princu su najsnažnija mesta u toj priči; setićete se barem one scene kad lisica objašnjava kako valja uložiti strpljenje da bi se jedna lisica pripitomila i, naročito, šta to znači u tumačenju pripadnosti nekoga nekome. A pouka koju lisica poklanja Malom princu na rastanku i koja glasi “čovek samo srcem dobro vidi” jedan je od najveličanstvenijih klimaksa literature dvadesetog veka.

Lik lisice u današnjem spotu je nešto novo. Slučajni posetilac, zaboravljeni komšija, prijatelj koji se izgubio negde daleko, pa iznenada nenajavljen svratio, ali sad ne zna šta bi rekao. Iskren pogled pravo u oči koji govori sve jezike. Ideja o tome da je sreća samo trenutak, a sve ostalo samo odjek, pa je za održanje ideje o sreći potreban zvuk. Tišina i mrak su odraz nečemu što je neumitno, ali o tome mislimo tek kad se desi.

Paul Weller u studiju, leto 2018.
Prošlo je skoro tri meseca od objavljivanja albuma True Meanings. No, makar smo imali dovoljno vremena da shvatimo kakvo je to remek-delo.

S jedne strane, čudim se što je ovaj spot objavljen tako kasno – prošlo je skoro tri meseca od objavljivanja albuma True Meanings – no, makar smo imali dovoljno vremena da shvatimo kakvo je remek-delo taj album. S druge strane, nikad nije prekasno pokazati krhkost najdublje emocije. Veličanstvenost posvete otišlom prijatelju u ovom spotu, zapisana samo u razmenama pogleda, tolika je da se usuđujem da je uporedim sa onom poukom iz Egziperijeve priče.

How can the world lose his name?
Everyone is bawling again
Burn the cross or leave it
Look above, you’ll see me
We miss you everywhere

Uzgred, kad sam već u radnji: znate li kako se zovu blizanci, sinovi Paula Wellera rođeni 2012. godine? Jedan se zove John Paul, po nekoj dvojici iz Liverpula. Drugi se zove Bowie, po Wellerovom muzičkom heroju.