Stvari koje rastu

Sestre Shook božanstveno pevaju i to je njihov najveći kvalitet. Utisak kvare pomalo nezreli tekstovi.

Kada sam kao klinac počeo da slušam radio, nisam mogao ni da naslutim da ću, mnogo godina kasnije, završiti u njemu. Mikrofon je kao droga: kada se navučeš, teško ga ostavljaš. Tako je i danas, iako sam sada daleko od tog medija: ostala je u meni ljubav prema radiju, kao i navika da mi nešto svira u pozadini, bilo šta da radim. Kako mi je teško da nađem stanicu koja emituje muziku po mom ukusu, obično pomeram skalu do trenutka kada mi neka od pesama privuče pažnju i tu se zaustavim.

Tako sam i naleteo na Shook Twins.

Katelyn i Laurie su identične bliznakinje sa prezimenom Shook, pa otuda i ime grupe. Rođene su u nekoj američkoj zabiti u kojoj živi manje od 10.000 duša. U takvom okruženju nema mnogo načina da se deca zabave, pa su sestrice prekraćivale vreme pevajući u lokalnom horu – tako su i otkrile da im se glasovi savršeno slažu. Instrumenata su se latile u tinejdžerskim godinama i bavljenje muzikom su shvatale, pre svega, kao dobru zabavu.

Od 2004. godine su počele da nastupaju – prvo po kafićima, a malo veće svirke su učinile da snime album koji će da se zavrti i na radiju… Posle nekoliko godina više nisu bile anonimne, barem u lokalnim okvirima.

Window (2011)Muzika koju izvode može se svrstati u moderni folk. Uglavnom sviraju akustične instrumente no, barem na albumu Window (2011), jedinom koji sam imao prilike da preslušam, ima i stidljivog koketiranja sa elektronikom.

Growing Things” je pesma koja je ostavila najbolji utisak na mene. Pesma je muzički odlično odrađena, aranžman je maštovit i sestre Shook božanstveno pevaju. To je njihov najveći kvalitet. Utisak kvari tekst koji, nepovezano, pokušava da progovori o teškoćama odrastanja i sazrevanja.

Za sestre Shook bi najbolje bilo da pronađu ozbiljnog tekstopisaca i neke nove uzore – na um mi padaju sestre Söderberg koje se kriju iza grupe First Aid Kit. One su uspele da svoje besprekorno pevanje uobliče u savršenu folk/pop formulu i postanu jedna od internacionalnih senzacija.

U suprotnom, ne gine im svirka po barovima za sitnu lovu.

Bliznakinje Shook, dva savršena glasa
Bliznakinje Shook, dva savršena glasa. Hoće li uspeti da od svoje muzike stvore nešto dovoljno solidno da opstanu na višem nivou?