Једна од пре: Велико Средиште

Нема везе што сви мештани и даље кажу брег, шта они знају. Ширу слику боље сагледавају они што га никад нису видели.

Не, није велики центар, него се тако зове село. Имао сам тамо родбине, док се нису раселили, ко у Вршац, ко другде, ко онамо. Нисам тамо био добрих четрдесетак година, а овом приликом је једна од преосталих тетака изразила жељу да буде сахрањена тамо.

Кад умре неко млађи, уме да буде потресно и тужно. Кад оде тетка која је близу деведесете, то је више прилика да се родбина сретне, издивани, размени успомене и бројеве телефона, па ћемо се чути првом приликом, која никако не наилази. Обично не носим фоткалицу на сахране, али… ово село нисам видео одавно, и ко зна да ли ћу икад опет, тамо више немам никог.

Био ми се накачио и неки сликар, кад је укапирао да правим аутокрп, да му свакако пошаљем, он би да то узме као предложак па да наслика

Одатле следи и да нема где да се свраћа. У ствари би било, јер није да (осим цркава, што избегавам) нема архитектуре вредне шкљоцања – има једна огромна кућа, четрдесетак метара у квадрат са авлијом у средини и правим банатским ајнфором, скоро да би Магбет могао да се сними… али, ту је неко неког заврнуо за наследство и не знам да ли би ме занимало да чујем појединости и ко је ту кога одакле и зашто. Зато правац капела.

Капела је на крај села, уз некакву речицу, а само гробље на брежуљку изнад оне обале. Стара мудрост налаже да гробља буду повише, да их вода не однесе. После сахране… пукне поглед према селу, и на Вршачки брег иза њега. Август месец, и сунце се чак наместило. Е нек је пасторала, нек је разгледница, ја ово морам да иштрикам и готово.

Иначе, то за брег… сад је планина. Није да је нешто порастао, него се неко сетио да примени… не знам тачно шта и како, ал’ сад је, кажу, граница на 500 метара, а овај брег има мало више, тако да су га силом превели у виши разред, с килавом двојком у сведочанству. Нема везе што сви мештани и даље кажу брег, шта они знају. Ширу слику боље сагледавају они што га никад нису видели.

Иначе, тај ђерам ради. Има чак и воде. Само што је ведро мало слободније конструкције, дно је повезано са боком у чак неколико тачака, а између је омогућен неограничен проток. Ал’ сам се бар опробао, и умем и даље да извучем воду ђермом.