Kitty se vratila kući

Jedna muzički izrazito nadarena porodica razgovarala je preko muzike, jer drugog načina za dijalog više nije bilo.

Kate & Annu McGarrigle mi je otkrio Vule. Od trenutka kada je dobavio njihov debitantski album iz 1975. gdine, ja sam se zaljubio u njihovu muziku i ta ljubav traje do današnjih dana. Imao sam valjane razloge: pesme koje su sestre pevale bile su savršene, a muzičari koji su ih pratili na snimanjima ulivali su strahopoštovanje. Na delu je bila čista muzička magija. Zbog toga nije ni malo slučajno što sam svaki naredni album željno iščekivao, a onda ga preslušavao do besvesti i analizirao do u sitna crevca.

I živeo u ubeđenju da o njima sve znam.

Ako bih morao da se odlučim koja mi je omiljena pesma iz njihovog repertoara, ne bih se mnogo dvoumio. “Kitty Come Home” je savršena muzička poslastica koja je besprekorno složena. Naročito drugi deo u kome se glasovi Kate i Anne prepliću na neverovatan način. Tekst je naizgled jednostavan i govori o kitty, što je uobičajen naziv za mačku, koja je odlutala od kuće i zovu je da se vrati sa mačićima…

Četrdesetak godina sam živeo u zabludi. Embarrassed smile

Dancer with Bruised Knees (1977)Rufus Wainwright, sin Kate McGarrigle, u nekom od intervjua je pomenuo da je majčin nadimak bio Kitty, pa je ova pesma dobila sasvim drugu konotaciju. Postala je poziv Anne (koja je autor pesme) svojoj sestri da napusti muža Loudona Wainwrighta, pokupi decu (Rufusa i Marthu) i vrati se u sigurnost porodičnog doma.

To je tek bio početak odmotavanja onoga šta se tokom godina dešavalo u muzičkom klanu Wainwright-McGarrigle. Slušanjem Loudonovih albuma i upoređujući pesme sa njih sa onima koje su snimile sestre McGarrigle, relativno je lako utvrditi da je ova izuzetno nadarena familija često komunicirala preko njih.

Čini mi se da je Loudon bio bezobziran u tome kako je koristio odnose u porodici kao inspiraciju za svoje inače odlične pesme. Tako njegova “Saw Your Name in the Paper” progovara o ljubomori koju je osećao prema Kate u trenucima njene rastuće popularnosti, “Dilated to Meet You” govori o ogorčenosti posle rađanja prvog deteta, a u “Rufus Is a Tit Man” zavidi svom sinu što je dojen.

Kate mu nije ostala dužna: “Blues in D” je nevoljni pozdrav svojeglavom mužu koji kao da ne postoji, a u “Go Leave” se predaje i odustaje od svega… Ima toga još.

Kako je život u disfunkcionalnoj porodici nemoguć, onda je apel Anne da se Kitty vrati kući sa decom bio sasvim opravdan.

Kate McGarrigle je umrla 2010. godine. Na sahrani su joj pevali upravo ovu pesmu.