Ljubavi

Lennonov duh je uvek prisutan. Nađe se poneki tribute album da nas podseti na to.

Posle objavljivanja albuma Rock ‘n’ Roll (1975), čini mi se da se John Lennon osećao relaksiranim. Frka oko Beatlesa je prošla, iza sebe je imao nekoliko uspešnih solo albuma i jedno remek delo (Imagine), pa je mogao da se posveti drugim stvarima koje su ga zanimale. Biti rok zvezda nije bio nimalo lak posao, nije više imao potrebu da se na bilo koji način dokazuje i iznalazi neke nove muzičke puteve, pa se dobrovoljno povukao iz javnog života. Knjige govore da se u tom periodu posvetio porodici, podizanju deteta, dežuranju pored šporeta dok se peče hleb u rerni…

I najveći rokeri to ponekad rade. Just kidding

Potrajalo je dobrih pet godina. Već početkom osamdesetih poželeo je da se vrati muzici, a u sklopu kondicionih priprema Lennonovi su familijarno otišli na Bermude, gde su proveli dva meseca. Tu su nastali demo snimci koji će biti osnova za povratnički Lennonov solo album Double Fantasy (1980).

Očigledno je da je vreme provedeno na Bermudama bilo zabavno i kreativno. Lokalni novinar i obožavalac Beatlesa Scott Neil je o svemu tome napisao knjigu, a na nju je 2013. godine dodat box set sa obradama 34 Lennonove pesme. Inicijator je bio dobro poznati Bermuđanin, bubnjar Andy Newmark, koji je i svirao na Double Fantasy.

Lenon Bermuda (2013)Na tom tribute albumu se našlo šaroliko društvo, od velikih zvezda (Bryan Ferry, Nils Lofgren, Paul Carrack, Heather Nova), do meni potpuno nepoznatih izvođača. Pri preslušavanju albuma Lennonov duh je uvek prisutan, jer su sve pesme na albumu poznate od ranije, a utisci su različiti od pesme do pesme.

Prezime Tzuke se na albumu pojavljuje dva puta i odmah mi se upalila lampica. Judie Tzuke je odlična britanska pevačica koja za sobom ima preko 20 solo albuma, a Bailey i Tallula su njene ćerke. Malo čeprkanja po netu mi pomaže da složim kockice: Judie je udata za Paula Muggletona koji je producirao deo pesama na Lennon Bermuda albumu, sa Newmarkom je svirao u grupi The Bermuda Jam pre no što su 1969. godine zajednički zapalili za Englesku i tu su im se putevi razišli. Ali su ostali dobri prijatelji celog života. Između rada sa velikanima (Bowie, Roxy Music, Pink Floyd…) Newmark je uvek nalazio vremena da svira na pesmama Judie Tzuke.

Oh My Love” je pesma-minijatura sa Lennonovog genijalnog albuma Imagine (1971). U biti jednostavna, posvećena Yoko, sa tekstom koji je daleko od onih kakve je John voleo da piše. Ali koga je briga za to, kada je zarazna za slušanje i predstavlja puni užitak. Ne znam koliko godina su imale Bailey i Tallula Tzuke u trenutku snimanja, meni njihovi glasovi zvuče pomalo nezrelo i dečije, ali se savršeno ukapaju u atmosferu i narativ ove pesme.

Čini mi se da je vreme da najzad bacim uvce na ponovo objavljeni album Imagine (The Ultimate Collection), koji već par meseci čeka da ga se setim i obnovim pomalo zaboravljeno gradivo. I don't know smile