Zeleni đavo za kojim svi jure

Mogao je da bude jedan od najvećih, to se i očekivalo. Nažalost, postao je jedna od najtužnijih priča u rock & rollu.

Na samom kraju šezdesetih Fleetwood Mac su bili jedna od najvećih muzičkih senzacija. I to sa jakim razlogom. Iza sebe su imali tri snimljena albuma (dva vrhunska i jedan osrednji), koncerti su im bili rasprodati, probili su se i na američko tržište, a vanserijski gitarista Peter Green, ključna kreativna snaga, izbacivao je neobične pesme punom parom. U tom trenutku niko nije mogao da pretpostavi šta će se desiti u bliskoj budućnosti.

Za par meseci cela priča o prvoj postavi Fleetwood Maca će se okrenuti naglavačke.

Peter Green će na samom kraju 1969. godine, tokom turneje po Nemačkoj zaglaviti na žurci koja će biti kobna po njega. Posle lošeg LSD tripa upašće u stanje iz kojeg se nikada neće povratiti, a od veličanstvenog gitariste i kompozitora, koji je mogao da bude jedan od najvećih, postao je jedna od najtužnijih priča u rock & rollu.

U januaru 1970. stvari su se odvijale po inerciji, a ostatak grupe verovatno nije bio svestan u šta se Green uvalio. Vać u februaru snimili su singl sa čudnom pesmom “The Green Manalishi (With the Two-Prong Crown)” koja će postati poslednji hit za Fleetwood Mac sa obolelim gitaristom u postavi. Današnji klip je redak dokument snimljen uživo sa Greenom koji je koliko-toliko priseban na sceni: njihova zajednička priča se okončala samo par meseci kasnije.

Na mnogo mesta se mogu pronaći svedočenja da je Green u to vreme predložio ostalima da sve svoje prihode daju u dobrotvorne svrhe. Sa time se ostatak benda, normalno, nije složio; poslednji koncert će odsvirati zajedno 20. maja 1970.

The Green Manalishi (singl, februar 1970)
Fleetwood Mac – The Green Manalishi (singl, februar 1970). Labudova pesma Petera Greena u matičnoj grupi. Raspade se čovek u paramparčad, iznenada. A do tog časa je bio smatran pripadnikom gitarističke elite Londona.

Sama pesma “The Green Manalishi“, u stvari, verno odslikava šta se Greenu motalo po glavi u tom trenutku. Iako po netu postoje priče o tome da se u njoj govori o LSD-u, sam gitarista ih je u više navrata demantovao. Za njega, Green Manalishi je personifikacija đavola koji nam se pojavljuje u vidu novca i zbog toga narator želi da bude što dalje od njega.

U tom kontekstu, ona ideja o davanju novca u dobrotvorne svrhe dobija svoj smisao.

Narednih deceniju-dve, Green će prolaziti kroz paklene muke u pokušaju da se izleči. Povremeno će se pojavljivati na sceni, na trenutke i zablistati (solo album In the Skies), no sve to je bilo samo bleda senka talentovanog čoveka kakav je nekada bio.