Balada o dva zeta

Inspiracija za veliku pesmu može da se nađe na najčudnijem mestu.

Oni sa malo dužim pamćenjem prisetiće se dueta koji su činili Richard i Mimi Farina. Bili su tipičan izdanak kontrakulturne folk scene koja se formirala početkom šezdesetih u Greenwich Villageu, a njihova dva albuma snimljena sredinom decenije pozdravljeni su od strane kritike i publike. Možda je važnije to što je Richard bio jedan od intimusa Boba Dylana, pa je bio uključen i u mnoga dešavanja na samom početku njegove karijere. Mimi je, pak, mnogo poznatija kao najmlađa sestra Joan Baez.

Jasno je da poprečne veze između svih pomenutih nisu bile slučajne i da su svi oni praktično zajedno sazrevali.

Svoj kratki život i delovanje Richard Farina je okončao na bizaran način. Vraćajući se sa rođendanske proslave, prijatelj koji ga je vozio izgubio je kontrolu nad motorom i završili su zakucani u zid. Farina je ostao na mestu mrtav.

Ostajući bez muža i muzičkog partnera, Mimi je bila neutešna. Izvući će se par godina kasnije, kada bude pronašla novog.

U isto vreme, Joan Baez je već stekla zvezdani status kao izvođač protestnih pesama, aktivista i pevačica koja je svojim fantastičnim. Kristalno čistim glasom davala je posebnu dimenziju Dylanovim pesmama. Antiratni protesti su se bližili kraju, hipi ideologija je praktično zamirala, a ona je razmišljala o putu kojim će se kretati u narednoj deceniji. Njen nastup na Woodstock festivalu bio je jedan od najupečatljivijih, a tada je, između ostalog, izvela i današnju pesmu.

One Day at a Time (1970)Sweet Sir Galahad” je pesma kojom otvara svoj album One Day at a Time (1970) i koji će postati kamen temeljac za njenu buduću karijeru. Slušajući ga, jasno je da je uplovila u country/folk vode, prate je iskusni muzičari iz Nešvila i posle toga ništa više neće biti isto. Ujedno, ispostaviće se, pozitivan prijem kod kritike i publike učiniće da se hrabro upušta u promene. Zato ni jedan od albuma koje će snimiti tokom dugogodišenje uspešne karijere neće ličiti na prethodnike. I, što je najvažnije, počeće da piše sopstvene pesme.

Sama Baezova kaže da je “Sweet Sir Galahad” prva koju je sama napisala. Kroz nju ona prenosi iskustva kroz koja je njena sestra prolazila pole smrti Farine. Njen budući izabranik Milan Melvin u njoj figurira kao Sir Galahad, mitski sin Sir Lancelota , koji je u legendi o Vitezovima Okruglog stola prepoznatljiv kao najhrabriji i najmoralniji. Jednom rečju, idealizovani spasilac njene sestre.

Insipracija u porodici: Mimi Farina, najmlađa sestra Joan Baez
Insipracija u porodici: Mimi Farina, najmlađa sestra Joan Baez. Tragična smrt njenog muža i pakao kroz koji je prolazila posle toga glavni su lajtmotiv današnje pesme.

Pesma je postala jedna od najpoznatijih i najpopularnijih koje je Joan Baez napisala.

U jednom od svojih poslednjih intervjua, ona je ispričala zanimljivu anegdotu o razgovoru koji je vodila sa svojim učiteljem pevanja (zar je njoj uopšte bio potreban učitelj?). Na pitanje kada treba da završi karijeru, mudri i iskusni učitelj je odgovorio: Kada budeš osetila da tvoj glas više nije onakav kakav je bio.

Njen poslednji, prošlogodišnji album Whistle Down the Wind (2018), je jako dobar. Oni koji Joan Baez prate tokom čitave karijere primetili su da se na njenom nekada čistom glasu ipak uhvatila patina i da uglavnom peva u nižim registrima nego obično. To je i razumljivo, s obzirom na to da ima 78 godina.

Srećom, ima snimljeno toliko dobrog materijala da ćemo njene pesme i dalje često potezati. To je čist emocionalni i muzički užitak.