Običan dan

Neke osobe su predodređene za tragične sudbine iako je izgledalo da su im zvezde naklonjene.

Siguran sam da sam preslušao prva dva prva albuma irske grupe The Cranberries. Nisu bili uopšte loši, onaj njihov megahit “Zombie” nam se tokom devedesetih svima popeo na glavu, ali da se setim koliko ih je bilo u grupi, kako se zovu članovi ili naslova još neke pesme – neće moći. Odmah sam upamtio samo njihovu hariznmatičnu pevačicu Dolores O’Riordan. Ne po nekoj naročitoj lepoti ili ženstvenosti, već po odličnom pevanju i specifičnom načinju fraziranja. Već je bila izgradila sopstveni stil.

Uostalom, bila je jedna od najprepoznatljivijih alternativki u rocku.

Iako su postigli solidan komercijalni uspeh, The Cranberries su se tiho ugasili 2003. godine. Stvarne razloge za njihovo rasturanje ne znam, jer je i Dolores nestala iz medija na nekoliko godina. Glasine koje su kružile su spominjale probleme u porodici (razvela se), a jedino što je konkretno uradila je bilo gostovanje na albumu Zucchera i soundtracku Angela Badalamentija.

U solističku karijeru se upustila 2006. Snimila je album Are You Listening (2007) koji je bio zapažen. Recimo, čini mi se da je bio raznovrsniji od albuma matične grupe, a Dolores je pevala pesme koje su se bavile porodicom, sudbinom i nostalgijom za proteklim vremenima. Sasvim prigodno za njene fanove koji su odrastali i sazrevali uz muziku Cranberriesa.

Ordinary Day (singl, 2007)Album otvara pesma “Ordinary Day“, koja nam predstavlja novu Dolores. Ona je sada majka, ima ćerku i menja joj se percepcija. Naoko, ona se obraća njoj. Ako se malo bolje pogleda tekst, pronaći će se i ona sama. Jer obe na neki način zajedno odrastaju suočavajući se sa izazovima koje donosi život. Praktično, u pitanju je nostalgično prisećanje pevačice i vraćanje u detinjstvo koje budi obostrane emocije, kako nje kao izvođača, tako i slušalaca.

U tom trenutku, život O’Riordanove izgledao je obećavajuće.

Par godina kasnije snimila je još jedan solo album, reaktivirala staru grupu, ali se ništa spektakularno nije dogodilo u narednih desetak godina. U medije je ponovo dospela u maju 2017. kada je obelodanila da joj je dijagnosticiran bipolarni poremećaj. Očigledno je bilo da se teško nosi sa bolešču, jer je drugi deo letnje evropske turneje otkazan. Poslednji koncert su održali u decembru 2017.

Pronađena je mrtva u hotelu 15. januara 2018. U novinama je pisalo da se slučajno udavila u kadi, no toksikološka analiza je pokazala nešto drugo. U sebi je imala propisanu dozu lekova koje je uzimala, ali i veliku količinu alkohola.

Okončala je život u 46. godini na najgluplji mogući način.