Voz ljubavi

Zdrav razum nam govori da bi se svako ukrcao u voz ljubavi, no političari imaju neki drugi kojim nas voze po sopstvenom nahođenju.

Onomad, listajući The Guardian, slučajno sam naleteo na zanimljiv intervju. U njemu se Walter Williams i Eddie Levert prisećaju zvezdanih trenutaka njihove zajedničke karijere koja se proteže na šezdesetak godina i pominju veliku dilemu koju su imali: da li je vreme da raspuste grupu The O’Jays. Uprkos tome što izgledaju poprilično živahno za svoje godine (oko 77) komisijski su konstatovali da, parafraziram, “noge nam više nisu tako pokretljive, a kolena su počela da nam klecaju”, pa su rešili da snime poslednji, oproštajni album prigodnog naziva The Last Word (2019), koji uopšte nije slab.

Okupljena ekipa svojski se potrudila da zazvuči kao da je snimljen sedamdesetih, kada su The O’Jays, zajedno sa The Spinners bili jedna od najubedljivijih pevačkih grupa.

Statistika je neumoljiva: tokom sedamdesetih ova grupa je snimila osam albuma koji su se plasirali u Top 20 u Americi, a singlovima se ne zna ni broj. Tokom karijere nominovani su/podobijali su sve moguće prestižne muzičke nagrade i postali sinonim za takozvani Philadelphia Sound. Beše to bogato orkestrirana verzija klasičnog soula sa jakim primesama funka i besprekornim vokalnim aranžmanima.

Ključ njihovog uspeha su bile odlične pesme koje je mahom pisao legendarni tandem Kenny Gamble / Leon Huff. To su ljudi koji mogu da se pohvale da su autori i producenti oko 200 pesama koje su postigle zlatne/platinaste tiraže. Praktično, bili su mašina za proizvodnju hitova.

Ono po čemu su bili specifični bio je njihov pogled na svet – Gamble/Huff su imali jasno isprofilisane političke poglede i u njihovim pesmama često se nalazi socijalna kritika okruženja. Afroamerikanci su tek počinjali da ostvaruju svoja prava i jačaju svoj društveni uticaj što je, sigurno, obezbeđivalo sve veću crnu publiku za ovakve teme.

Love Train (singl, 1973)Opšte mesto u takvim komentarima je i poziv na miroljubivo rešavanje problema. Verovatno najveći hit The O’Jaysa “Love Train” je, zapravo, poziv svim ljudima dobre volje sa svih strana sveta kako bi se povezali međusobno i učinili ga boljim. Ili barem podnošljivijim.

Uz zarazni funkoidni ritam i takvu poruku publika je đuskala na samom početku 1973. godine. Pesma je vremenom postala jedna od nezaobilaznih pri sastavljanju kompilacija iz sedamdesetih, kao antologijska soul/funk numera.

Dobro zvuči i danas, pa je ovo najbolji način da se prisetimo te moćne i interesantne grupe.

Neka preostali njeni članovi mirno prožive penzionerske dane.