Dekonstrukcija

U potrazi za dobrim vestima koje će nam ogrejati srce i ulepšati živote, grupa Eels ima zanimljiv predlog.

Kada prvi put dođete u dodir sa muzikom grupe Eels, prvo što pomislite je da su oni još jedni od onih uvrnutih Britanaca koje ne možete da uhvatite ni za glavu ni za rep. U pitanju je ekscentrična, američka varijanta pop muzike koja se ne može jednostrano kategorizovati (danas je moderno da se kaže da je eklektična). To je nepredvidljiva mešavina rocka i elektronike i ima specifični šarm. Kao osobi koja ne voli da sluša predvidljiva rešenja, meni su oni vrlo interesantni. Jedini razlog zbog koga ih nisam do sada pominjao je bizaran – ne volim da se oslanjam na pomalo otupele uši da bih ukapirao o čemu izvođač prava, a Eels ne dozvoljavaju da se na internetu objavljuju tekstovi pesama.

Dobro došli u neobični svet Marka Olivera Everetta.

On čak ne voli da mu se obraćaju imenom već koristi pseudonim “E”. Eels je njegova grupa i on je jedini koji je konstanta u njoj – ostali muzičari se koriste po trenutnoj potrebi.

Do danas Eels su snimili tuce albuma koje je teško opisati. Uglavnom su jako dobri i zanimljivi. Teme Everettovih pesma su prilično opšte za muzički svet – odnosi u porodici, smrt i propale ljubavi. Ništa veselo, reklo bi se. To je samo posledica njegovih životnih iskustava obeleženih tragičnim stvarima koje su ga okruživale. Na početku karijere umro mu je otac, na sredini majka, a najgore je primio samoubistvo sestre čija kolekcija ploča ga je i uvela u svet muzike.

Svi ti tragični događaji i bol koji je nosio u sebi sumirao je na albumu The Cautionary Tales of Mark Oliver Everett (2014). Emocionalna iscrpljenost i fizički umor od turneja uticali su da donese odluku da se malo odmori od muzike. Mnogo toga je počelo da mu se dešava: glumio je u seriji Love, oženio se, dobio sina, razveo se… I, čini mi se, mnogo toga shvatio.

The Deconstruction (2018)Album The Deconstruction (2018) sadrži pesme koje nisu tipične za Everettovo stvaralaštvo. One govore o optimizmu u vremenu opšte konfuzije u svetu i danima ispunjenim strahovima koje mediji nemilosrdno pumpaju. U neku ruku njegov strah je i opravdan, pa nudi i rešenje:

The deconstruction has begun
Time for me to fall apart
And if you think that it was rough
I tell you nothing changes
Till you start to break it down

And break apart
I’ll break apart
I’ll break apart
Right now it’s going to start
I’ll break apart

The reconstruction will begin
Only when there’s nothing left
But little pieces on the floor
They’re made of what I was
Before I had to break it down

And break apart
I’ll break apart
I’ll break apart
Right now it’s going to start
I’ll break apart

Dajte da se rastavimo na deliće kako bismo se ponovo sastavili, kao bolji, da bismo izbegli život u svetu prepunom pustoši i očaja. I to polazeći od svakog pojednica.

Da li je samom Everettu to uspelo?

Saznaćemo na njegovom narednom albumu.