Tronedeljni raspust

Spasao si obraz odeljenju! povika nastavnica matematike pružajući rezultate kontrolnog učeniku. Ponosni otac se nije nasmejao. Dapače!

1+1=3

Spasao si obraz odeljenju, dodate nastavnica matematike, u slobodno vreme angažovana i kao razredni starešina, pružajući rezultate kontrolnog nasledniku. Našem nasledniku, ne njenom.

Obraz odeljenju svakako nije spasao. Samo je po ko zna koji put dokazao/pokazao angažovanost nastavnog osoblja da deci prenesu znanje, odnosno da rade posao za koji su plaćeni. Od 23÷24 učenika (ima ih više, al’ nisu svi bili tu) na kontrolnom je bila 1 (jedna) petica i 11 (jedanaest) iracionalan skup racionalnih brojevajedinica. A i ta petica, koja je razvukla nasledniku osmeh na lice, a odeljenju nastavnici spasila čast, nije posledica angažovanja nastavnice matematike, nego angažovanje roditelja kojima matematika nije bauk.

Na početku školske godine je časove matematike držala zamenska nastavnica, jer je „originalna“ nastavnica matematike, u slobodno vreme angažovana i kao razredni starešina, imala zdravstvenih problema i skoro dva meseca bila odsutna. Za ta nepuna dva meseca su deca u svojim sveskama imala više zapisanih zadataka (uh, te nejednačine 😕 ) i crteža (još pride i geometrija 🙁 ) nego što će zapisati i nacrtati do kraja polugodišta.

Poučeni prošlogodišnjim iskustvom i slabim izvorim/izborom zadataka za vežbanje u BIGZ-ovoj zbirci (na kojoj je nastavnica matematike, u slobodno vreme angažovana i kao razredni starešina, isistirala), nabavili smo i Matematiskopovu zbirku. Pomogla je krajem prethodnog razreda, kada su nadležni odlučili da, i inače kraće polugodište dodatno skrate produženjem zimskog raspusta, kao i ove godine. S obzirom da se u radnim subotama, za kada je i planirano nadoknađivanje, radilo taman toliko da se ispuni forma, ostalo je na deci da se snalaze kako će da savladaju osnu simetriju, simetralu duži, simetralu ugla,… A nemaju sva deca roditelje dovoljno vične matematici, i sposobne/željne da deci to i objasne.

dijagonala trouglaTako dođosmo i do ovogodišnjeg produženog zimskog raspusta. Deca srećna zbog dodatnog odmora, pa se javlja i prokrastinacija („ne moram još da počnem sa čitanjem lektire!“), a roditelji šize šta će s aktivnom decom još i ovu nedelju bez snega („bogamu, sad tek vidim koliko su nastavnici slabo plaćeni!“).

Čeka nas zbrzano polugodište, poneka radna subota (treba nastavno osoblje da ispuni obavezan fond časova) i „deco, površinu četvorougla sa normalnim dijagonalama uradite sami kod kuće!“.