Једна од пре: црвени замало балон (4)

Први новембар, а сунчано и мирно, па чак и топло.

Да кренемо заобилазно, преко старог вица.

Води се разговор између кустоса галерије и Бајре, чувеног фотографа.
– И ви велите да се ова ваша фотографија зове “Мујо у Зеници”?
– Управо тако.
– Аха… А ко је онда ова гола женска особа на слици?
– То је Фата.
– А овај што лежи го поред ње је, наравно, Мујо?
– Не, не! То је Ибро!
– Па какав сад Ибро? А где је Мујо?
– Како где је! Па у Зеници!

Сад већ може да се схвати наслов ове фотке.

Фотка се зове “деца се играју на улици”.

А да оправдам и наслов, пластична лопта и балон се разликују само по томе како се надувавају и колико су им дебели зидови. Остало сам трефио, чак и боју. Добро, де, ова не лети, могао би тај ђаво да гледа и на неку другу страну.

Неочекивано лепо време за ово доба године, како су говориле легенде некадашњег теве дневника. Први новембар, а сунчано и мирно, па чак и топло. Измаглица у горњој фотци није никаква магла (ћерци се чак учинило да је киша, па је онда уочила сенке и нешто јој се ту није уклапало), него је ноћу већ прилично хладно, и неко тамо низ улицу је почео да ложи којешта. То је разређени дим у противсветлу.

Девојчице су ту негде, трче низ сокак, а мени пало на ум да сам још јуче натакао на канона дугу цев, ред је да га мало изведем у шетњу. Наштрикао сам двадесетак снимака, углавном унуке, ово је први снимак из те серије.

Сунце у ствари не бије баш паралелно са улицом, тај је тренутак већ прошао, али из овог угла се то не примећује. Сенка балона лопте изгледа паралелна са ивичњаком, али јок, чини се тако због фризуре – нисам подшишао травњак, има већ месец ипо. А ово и није травњак, него навоз…

Са техничке стране, у радионици лабораторији није било много посла – мало затамнио сенке, ионако већ прилично тамне, отфикарио вишак и готово. Јер фотка је била готова оног тренутка кад сам спазио лопту и схватио шта хоћу с њом да урадим, све после тога је пуко извођење плана. Треба само спазити.

2 komentara na temu “Једна од пре: црвени замало балон (4)”

Komentari su onemogućeni.