Jedan običan dan u životu

Kako je moguće da institucija neideologije, kakva je Univerzitet, ne bude u sukobu sa institucijom ideologije, kakva je crkva? Nije moguće. Sukob je neizbežan, sukob je neprekidan, sukob je jedini mogući ishod pokušaja da se laž i istina drže u istoj tegli.

Subota, 17. april 2021. godine je u zemlji Srbiji dan kada se čovek probudi, provoza bicikl, kupi novine, pripremi doručak i čaj, sedne u fotelju i pogleda naslovnu stranu novina, a tamo ga sačeka: “Ivanka Popović, rektorka BU: ‘Univerzitet nije u sukobu sa crkvom’ strana 7”.

2021. godine nove ere, da se razumemo.

Čovek se tako oseti pomalo kao Semjon Semjonovič – stavi naočare, a tamo Univerzitet nije u sukobu sa crkvom; skine naočare, a tamo sa crkvom niko ne sedi. I tako par puta, pa zaključi čovek da ne veruje u tu pojavu i smatra je optičkom varkom.

Međutim, uzalud čovek smatra. Na strani 7 rektorka BU Ivanka Popović dodaje da Univerzitet u Beogradu nije u sukobu sa Sprskom pravoslavnom crkvom, da se nada da važi i obrnuto, da dve institucije koje imaju tako važnu ulogu u našem društvu moraju da sarađuju, da imaju otvorenu komunikaciju, da je važno napomenuti da se ni u jednom trenutku ne dovodi pitanje delovanje Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u okviru Univerziteta u Beogradu, kao jednog od najstarijih članova Univerziteta.

Subota, 17. april 2021. godine dan je – kao i svaki drugi – u zemlji Srbiji dobar za laž. Pa će se mnogi drugi neki čovek koji je Srbin i srpskoga roda složiti sa rektorkom, pohvaliti je, objasniti svom sadrugu u pivu da je mnogi svetski naučnik bio i ostao religiozan, da je pravoslavlje nauka kao i svaka druga pa ima svoja pravila, izuzetke i više misterije, da ako već postoji fakultet za ctanje onda mora postojati jedan i za naše verovanje – samo za naše.

Ali nije. A nije zato što nauka nije ideologija. Nauka je proces neprekidnog preispitivanja sopstvenog sadržaja. Nauka je otelotvorena sumnja. Nauka sumnja u sve, nauka sumnja u sumnju. I eto tako sumnjičava, nauka uspeva. Predviđa događaje, produžava život, osnažuje slabe, obrazuje glupe.

Prekidač, svakodnevni dokaz da nauka radi, a religija ne radi

A šta je drugo pravoslavlje do dobra stara ideologija, sistem vrednosti kojim caruje neupitna činjenica. Na temelju te činjenice – verovanja u jednog Boga i jednog Gospoda, rođenog, raspetog, vaskslog, uznetog, koji će doći, i u Duha Svetoga i u Crkvu, u iščekivanje vaskrsenja – podignuta je zgrada u koju je zatočena volja čovekova, kojoj je zatim objašnjeno kako je njeno zatočeništo zapravo  sloboda. Ta se zgrada zove pravoslavna vera, a njena je jedina svrha da laže i tu laž proglašava za istinu. To je njen posao, za taj posao redovno dobija 30 po 30 srebrnjaka.

Kako je moguće da institucija neideologije, kakva je Univerzitet, ne bude u sukobu sa institucijom ideologije, kakva je crkva? Nije moguće. Sukob je neizbežan, sukob je neprekidan, sukob je jedini mogući ishod pokušaja da se laž i istina drže u istoj tegli.

Subota, 17. april 2021. godine je u zemlji Srbiji dan kada je rektorka lagala. Jedan običan dan u životu.