Имали смо орах (2)

Успео је опет да остане незапажен. Немам ниједну фотку њега самог из те године, него опет само кад се ћерка пела на њега.

Има, истина, једна друга, где се види колико је висок – па, исто висок као и оне две брезе и две преживеле кајсије. То је онај изрез горе. Некако успевамо да ушушкамо авлију гдегод да се настанимо, а најбоље нам иде са овом матичном.

Ово је снимљено кад смо почетком августа 2005. мало дошли из арбајтлука кући на одмор. У позадини се назире комшиницина нова тераса, она плоча са луковима је већ била пала.

Авлија је већ тад више личила на џунглу, али још није било лијана. Биће их тек кад комшија запати лозу уз ограду, па то почне да се пење уз кајсију. Ево малопре сам гледао, са кајсије опало лишће а на пет метара висине се зелени лоза. Мало смо се позабавили и том џунглом тада, вадили смо руже, јер су биле пале под свој утицај и смањиле авлију за по два метра са скоро свих страна. Ово је снимљено кад смо били готови са тим.

Пет година касније смо се вратили из печалбе и, гле, опет морали да раскрчујемо двориште. Срећом, није било неког корова, испод ораха слабо шта расте. Док нисмо били ту, он се разгранао и покрио практично цело двориште. Бреза је у углу па нису сметали једно другом, али су зато кајсије биле довољно близу и кренуле су да расту куд су могле, у даљ од њега.

Почели смо да виђамо детлића на њему, што ће рећи да је већ запатио своје паразите и оштећења од њих. Две ниже гране су морале да оду, јер је кора при стаблу била прилично оштећена.

Ово смо госпоја и ја тестерисали цело поподне, на смену. Није до тога што је орах тврд, а јесте, ни до тога што смо накупили година, а јесмо, него до лоше тестере. Та тестера није видела ново сечиво још откако смо кућу зидали, а сад кад је требало, већ је промењен стандард и нигде нема да се купи сечиво те дужине. Цркли смо добро, а ја сам се зарекао да ме више ништа неће затећи без доброг алата. Трајало је неколико година док сам нашао све што би могло да ми затреба, а сад ми скоро више ни не треба. Уме Марфи да мисли и дугорочно…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA ImageChange Image