U potrazi za kvadratom (6): Evo ti perspektiva…

…jeb’la te perspektiva.

Ako budete slušali Skota Kelbija, daleko ćete stići; tehnički, to jest. Slobodno kliknite.

Ne bih da dužim, ali moram da počnem digresijom.

Skot Kelbi je stručnjak za obradu fotografija u Adobe paleti programa (u prvom redu, bavi se primenom programa Photoshop i Lightroom). Autor je vrlo tiražnih knjiga koje mnogi fotografi, mahom amateri, nalaze korisnim. Nekad sam i ja bio među takvim. No, prvi put sam se malčice zamislio nad time što on priča i piše kada sam video listu desetak tema koje nikad, nikad, nikad ne smete fotografisati. I taman da prozborim koju protiv toga, kad sam video kako je doveo jednog uglednog gosta u svoj podkast, a ovaj mu pokazivao svoje aktuelne radove, među kojima su bile dve-tri teme sa te liste, ali je ovaj podvio rep, jer gost je bio veće ime nego što je on.

I tako je Kelbijeva lista slavno sama pala u vodu, a ja se smirio jer sam osnovnu verziju ove fotke oduvek smatrao vrlo uspešnom iako je Kelbi govorio da železničku prugu nikad ne treba fotografisati. Prosto, bio je to rad iz primenjene perspektive sa centralnom tačkom nedogleda. Šta ćeš bolje od prave železničke pruge u banatskoj ravnici, negde u ataru, da očas postigneš efekat nedogleda. Kolorna verzija uspravnog kadra u boji se nalazi u stalnoj postavci u bunaru stepeništa u mom trenutnom habitatu.

Zato sam morao da probam i ovaj kvadrat. Rezultat je pomalo prenaglašen i nisam siguran da bih se povinovao toliko sirovoj simetriji, ali makar sam namirio savest. Potrebna je dodatna obrada, ali time ću se baviti ako se budem odlučio za ovu scenu; zasad je dovoljno.

Šta vi kažete?

P.S. U filmu “Fibelmanovi” postoji jedna scena u kojoj reditelj Dejvid Linč glumi reditelja Džona Forda. U toj sceni, po meni jedinoj zbog koje vredi gledati taj precenjeni film, slavni umetnik objašnjava klincu koji želi da bude filmadžija da je jedino bitno da horizont ne bude nasred slike, a sve ostalo nije važno. Ovu fotku posvećujem toj replici, uz dužnu napomenu da Ford ipak nije pravio kvadratne kadrove, a da su njegove slike bile pokretne.

Ne, nije isto.

5 komentara na temu “U potrazi za kvadratom (6): Evo ti perspektiva…”

  1. Ovo nije kvadrat, visina je viša od širine. Ili je širina uža od visine. Ili je visina šira od širine? Eh, kako god, naprosto ne, na zid se ne stavljaju stilske vežbe.

    1. A stilska vežba… Pa, bože moj, bitna je. Ako se ovo pokaže valjano na fotomontaži, onda ću nastaviti da istražujem još neke slične scene. Eto, zato jeste potrebno.

  2. Horizont nije dovoljno ne u sredini.

    Osim ako tako nisi hteo, a onda, tako treba.

  3. E, ovde bandera ne smeta kao na prethodnoj, gde odvlači pažnju.
    Iz vremena kada smo spremali izložbe u foto klubu, sećam se da smo malo izveljivali vrhove šina natrijum tiosulfatom. Sada je tehnika drugačija, ali dobiće se utisak da je tuda skoro prošao neki voz.

Komentari su onemogućeni.