Ој, кафано: Асторија

Лето 2004, нови посао. Затекнем се у Њујорку, и окренем телефон свог старог другара с ким сам се срео на тезги. Јер, никад се дотле нисмо видели, а сарађујемо већ две године и знамо се напамет.

Прве вечери долази он по мене, нађемо се испред мог хотела и идемо на вечеру у индијску четврт, што је само ћошак даље. Он изиграва домаћина, јер он је боливудско дете, одрастао негде око студија, и сам се бави режијом, и ко зна ком игром случаја се нашао на месту координатора у програмерском тиму. Објашњава ми разлику између јужне и северне индијске кухиње и закључујемо да је исто као и свуда: јужније се једе љуће. Пиво из Индије није више какво га памти, разводњено је и све скупа американизовано.

Друго вече, седам у метро и идем преко у Бронкс, код њега. Каже сиђеш на тој и тој станици и онда четири ћошка на север. Метро, чим пређе мост, више не силази под земљу, него вози на стубовима изнад неке главније улице. Галама је невероватна, али дућанџије и муштерије ни не обраћају пажњу, навикли. Три ћошка даље, мир и само удаљени хук саобраћаја. Тај крај се зове Асторија и некаква је оаза у тој њујоршкој лудници. Налазим адресу, идемо преко у кафанче.

2004-06 kod debduta

велика

Крајеви града су углавном етнички повезани, мање више већ према томе ко је најјачи од трговаца некретнинама, сваки ће пре свега да продаје земљацима. Овај део Асторије је ваљда тада био јерменски, или јужноамерички. Сам бар је грчки – пили смо узо (прва флаша у другом реду одозго) – али власник је био Пољак, управо недавно откупио од претходног власника, Мексиканца.

Један савет свима који фоткају у кафани: ишкљоцајте шта сте мислили још током првог пића, чим осетите да почиње да делује. Касније ће вам се чинити да имате генијалну идеју за фотку, али шансе да вам то и успе опадају са квадратом растојања од првог гутљаја. Уосталом, дигитална салата је бесплатна, покушајте сами па после оцените кад је био тај тренутак. Мени се, рецимо, већ четврти кермес заредом догађа да негде у четвртом-петом сату покушавам нешто што канон неће да изоштри, пребацим на ручно, изоштрим, шкљоцнем (и то успе) а онда заборавим да вратим на аутофикус. Следећих пет генијалних фотки буду катастрофално неоштре. Свако има неки свој оригиналан штос на ову тему, срећно вам истраживање.

Ова фотка је напросто морала да се деси. Био је онај тренутак кад нисмо били начисто ко ће да виче следећу туру, и хоћемо ли уопште или идемо на вечеру, и ту спазим овај шанк, тачно себи испред носа. Неко се стварно потрудио са светлом. Нанишаним, шкљоцнем и готово. Ова ћаса са сламчицама ми је испрва као сметала а онда сам схватио да се налази тачно где треба. Свећу сам оставио ван кадра, довољан је одсјај.

Фотку сам доста рано био окачио на Панорамио, па ми је била међу првима са преко 5000 погледа. Пет година касније сам је обрисао оданде, јер сам обрисао све, али то је већ између мене и Гугла, није за овде. У ствари, имам још једну одатле, сликао сам своју чашу са три маслинке на чачкалици, па једну од напоље, исто су биле доста гледане – али немају овај штимунг.