Gde ste, ortaci?

Može li pop muzika da bude intrigantna i nešto više od uzgrednog propiranja ušiju?

Naravno da može, zavisi samo od toga ko stoji iza nje.

Onomad sam čitao “recenziju” albuma Sheet Music (1974) nekoga dječarca koji se ubio od pisanja, ali je sve promašio – vreme, mesto & kontekst nije ni uzimao u obzir, pa je njegova ocena i očekivana. Osrednja trojka. Nisam bio lenj i odmah sam skočio na Allmusic, koji pretenduje da bude ozbiljan & referentan. Bilo je za nijansu bolje – najbolji deo je citat Erica Stewarta da je “muzika grupe 10cc bolja od 90% smeća koje završava na top listama”.

Sheet MusicSudeći po tome da zub vremena nije ni načeo ovaj album, Stewart je bio potpuno u pravu. A sa Allmusicom definitivno nešto nije u redu – ako napišu posebne osvrte za osam od deset pesama koje čine ovaj album, teško je onda da on zaslužuje malo više od trojke. A ostali?

Rolling Stone je dobro primetio da je grupa “pretvorila standardni pop u sofisticiranu umetnost”, a Billboard da su “pesme daleko od glupih ako se PAŽLJIVO slušaju”.

Šef je malo pripomogao u izboru današnje pesme – tri singla skinuta sa ovog albuma ionako su mnogo poznatija, a prelepu “Old Wild Men” gotovo da niko nije ni obratio pažnju. A u njoj se može čuti sve ono što grupu 10cc čini velikom: sposobnost da se napiše fantastična melodija, inventivnost u aranžerskim rešenjima i zanimljiv tekst koji nije prosta žalopojka za “starim ortacima i dobrim vremenima” – ovi momci su oduvek bili isuviše pametni da bi pali u banalnost.

Kuriozitet je da je u ovoj pesmi po prvi put korišćen Gizmotron – dodatak za gitaru koji su izmislili članovi grupe Kevin Godley & Lol Creme. To je ona kutija koja prekriva kobilicu i lepo se vidi na početku klipa. On proizvodi sustain efekat stvarajući utisak da svira čitav orkestar.

Kako su neki od Samuraja vrlo pažljivi slušaoci muzike, jasno vam je da ćemo o 10cc pisati još. Samo još da obnovimo gradivo. Nerd smile

2 komentara na temu “Gde ste, ortaci?”

  1. Где ме нађе… ја ову двојицу поприлично не подносим, пре свега због бизарних текстова о баналним темама, где умеју да заиграју по некој граници где ни не желим да знам са чим се граничи.

    Међутим, ова песма се изузима, нема везе што су они. Цимер и ја смо ово пуштали по ен пута, са неког скрнавог касетофона. И даље ми је на плејлисти :).

    1. Na stranu tekstovi, svaka od pesama na ovom albumu je muzička bombonica! 🙂 Odličan uvod u naredni koji je… E, to ću da elaboriram malo opširnije u nekom tekstu.

      Kako je ova pesma posle toliko decenija još uvek na tvojoj plej listi, sve je jasno. 🙂

Komentari su onemogućeni.