Poezija u šest koraka: kako se sipa pinta Guinnessa

Postoji nekoliko savršenih stvari na svetu. Pinta Guinness piva je jedna od njih. Da bi se savršenstvo postiglo, potrebno je da šanker poštuje šest koraka pri točenju te pinte. To nam objašnjava čovek koji je zadužen za kvalitet najsavršenijeg piva na svetu.

Korak 1: Uzmite hladnu, čistu i suvu čašu sa oznakom Guinness harfe.

Korak 2: Držite čašu ispod slavine pod uglom od 45 stepeni. Okrenite harfu nadole.

Korak 3: Povucite ručicu za točenje prema sebi do horizontalnog položaja i punite čašu, lagano je ispravljajući, do nivoa od 15-20 mm ispod ivice čaše. Tokom točenja, dozvolite tečnosti da se odbija od harfe. Ne dozvolite da se vrh slavine zaroni u Guinness pivo.

Korak 4: Spustite čašu da se uskomešana masa u čaši smiri; idealno vreme iznosi 119,5 sekundi. Pobrinite se da naručilac piva vidi svoju čašu dok se prstenovi azota spuštaju niz zid čaše.

Korak 5: Napunite čašu do vrha, gurajući ručicu za točenje unazad dok se pena ne popne malo iznad ivice. Ne dozvolite da se pena izlije niz spoljni zid čaše. Nemojte koristiti spatulu da poravnate penu.

Korak 6: Stanite ponosno dok predajete čašu naručiocu gledajući ga u oči. Zatim se na čas zagledajte u daljinu dok naručilac prinosi čašu podignutog lakta i sreće se sa ukusom najsavršenijeg piva na svetu.

– * –

Nemam nikakav problem da me optužite za veličanje brenda ili propagiranje fetiša, šta ti ja znam čega još. Ako nikad niste popili pintu propisno nasute pinte Guinnessa, vi sigurno ne razumete o čemu je ovde reč. Ako ste popili pintu Guinnessa, a zatim možda još jednu, vama objašnjenje svakako nije potrebno.

Ne, to nije ona krilatica “o ukusima se ne raspravlja”. To je pinta Guinnessa, najsavršenijeg piva na svetu: o tom ukusu se ne raspravlja jer nijedan sa njim ne može da se meri.

Komentari su onemogućeni.