Obećavala si mi čuda

Dok slušam novi album jedne od perjanica američkog indie rocka, nikako ne mogu da se otmem utisku da sam ono što sviraju već čuo. Kritičari su po već ko zna koji put pali na teme naglašavajući njihov grandiozan zvuk koji je u stanju da oduva sve ispred sebe, a kako pesme odmiču meni postaje sve dosadnije – čini mi se da su se članovi grupe smestili u preveliki studio za sebe i da tehnologija i ispolirana produkcija prevladavaju nad sadržajem pesama.

Bavljenje formom nije moj omiljeni sport.

Tako sam se setio Simple Mindsa koji su, takođe, patili od toga da zvuče “moćno”. Ovi Škoti su bili jedna od interesantnih grupa koje sam slušao u tinejdžerskim danima, uspeli su da prodaju desetine miliona albuma tokom svoje karijere, ali se nam se putevi kasnije nisu ukrštali decenijama.

Normalno da sam se zapitao: kako li danas zvuče?

Latio sam se njihovog poslednjeg studijskog albuma Acoustic (2016). Kao što sam naziv govori, članovi grupe su se odlučili da novim generacijama publike ponude dobro poznate pesme u novom, svedenom izdanju. I to, moram priznati, sasvim dobro funkcioniše. Umesto kompilacije najvećih hitova, jer su manje-više zastupljene skoro sve njihove ključne pesme, potrudili su se da starim i proverenim hitovima udahnu malo svežine. Rezultat nije uvek spektakularan, zavisno od očekivanja, ali celokupni utisak je pozitivan.

AcousticSa “Promised You a Miracles“, Simple Minds su ušli na top liste. Iako su iza sebe imali nekoliko uspešnih albuma, ona im je omogućila da zaigraju u prvoligaškoj ekipi Novog Romantizma, tamo gde su Duran Duran i Spandau Ballet bili merilo uspešnosti i velikih tiraža. Iako mi je oduvek išao na živce pomalo glupavi tekst koji Jim Kerr peva, čini mi se da su ovoga puta pogodili pravu stvar – gostujući vokal KT Tunstall u maniru soul pevačica daje pesmi neku novu dimenziju. Pažnju privlači i vršljanje po udaraljkama više nego zanimljive Cherisse Osei.

Ovoga puta nema ništa od grandioznog zvuka po kome su poznati, ali je lepo setiti se njihovog niza (“Alive and Kicking“, “Don’t You (Forget About Me)“, “New Gold Dream (81-82-83-84)“, “Glittering Prize“…) po kojem će biti upamćeni.

1 komentar na temu “Obećavala si mi čuda”

  1. 2006. sam bio na Simple Minds koncertu, bili su odlični. Džim Ker (i društvo) su (bili) Alive & Kicking, skoro kao i mi njihovi ispisnici. (Imali su turneju ponovo nedavno, ali počeo sam već, u skladu sa godinama, da izbegavam koncerte…)

Komentari su onemogućeni.