A sad pravimo klešta

Stari majstori metalci govore da ne može bravar da pristupi majstorskom ispitu dok ne pokaže da ume da napravi klešta. I u pravu su: pravi trik sa bravarijom je da smisliš kojim alatom ćeš da napraviš to što si zamislio. A kad napraviš alat, već si posla posla uradio.

Šta onda reći o ovome? Kakva je svrha klešta napravljenih od jednog komada drveta, osim demonstracije veštine kratkim skalpelom?

Možda je ovo baš samo to – i ništa više: demonstracija veštine. Nekada je ljudima bilo potrebno da pokažu šta znaju, pa nisu pisali CV-je i ostale novokomponovane dokumente kojima svoje neuspehe pravdaju oni koji traže posao, a mole boga da ga ne nađu. U tom svetlu, možda je neka mala i beskorisna egzibicija nekom ručnom alatkom bila zanatski ekvivalent intervjuu za zapošljavanje. Ne možete reći da ovo nije sjajna veština; pa dobro, onda to što su ta drvena klešta verovatno beskorisna kao alatka nema prevelike veze.

Da ne budemo na kraj srca: sudeći po komentaru ispod ovog video-snimka na Cevki, ova klešta se prave u deset izreza, a na poklon ih dobije svako dete koje poseti muzej rezbara Warthera. E, to je već nešto: pobuditi u detetu želju da stekne takvu veštinu.