Uspravno

Evo ga opet. A rekao je da neće više.

Ne, ne. Sačekajte malo. Ovog puta ne želim da pogledate ovaj video. Tačnije, ne želim da ga pogledate dok najpre ne odgovorite sami sebi na nekoliko pitanja.

Jeste, dobro ste videli. Ovaj video je uspravan, a Vimeo ga takvim i nudi na ugradnju.

Koliko vidim u objavi uz ovaj video, reč je o tome da je sadržaj “formatiran za pametne telefone”, blabla.

Pa mater vam blesavu: danas i najjeftinji pametni telefon ima senzor položaja koji prebaci sliku na vodoravnu kad se tako i okrene. Ako imate mentalni problem da oborite telefon u vodoravni položaj, onda zbilja i zaslužujete da gledate uspravne filmove.

Ovaj princip, koji je sve češći iako je protiv zdrave pameti, izgleda da predstavlja statusno obeležje tipa “jebote, vidi što imam iPhone/Galaxy/Experia telefon”. Dobro: imaš komad hardvera koji je statusni simbol, jer plaćaš 800-1000 € da raspolažeš funkcijama koje si mogao da platiš i 150-200 € kad ti je već toliko naspelo da ih imaš, ali to i dalje ne znači da moraš da proizvodiš digitalno đubre u HD rezoluciji. I pogotovo ne znači da treba da snimaš video u pogrešnoj orijentaciji slike.

A? Šta kažeš? Sloboda izbora, opcije, kreativnost bez granica? Dobro, onda. Čitaj knjige sa uspravnim redovima, jedi iz uspravnih tanjira, kupaj se u uspravnim bazenima, spavaj u uspravnim krevetima.

Nekim stvarima nije suđeno da budu uspravne. Čovekov vid je jedna od takvih stvari. Naš vid se pruža vodoravno kada želimo da sagledamo prostor oko sebe.

Performansi? Pa, može. Performansi su ok. Viđali smo umetničke slike po podovima i plafonima, gledali smo projekcije filmova preko zgrada i krošnji drveća, sećamo se kako su Marini Abramović potrgali haljinu i držali napunjen pištolj na slepoočnici, gledali smo igranje tenisa na krilu aviona, znamo za serviranje gala-ručkova nad liticom dubokom 1100 metara, neko dvoje su se venčali u slobodnom padu pre otvaranja padobrana, a drugo dvoje u kavezu koji ih je pod vodom štitio od ajkula… Elem, sasvim je u redu biti perverzan, pogotovo je u redu ako to jasno i glasno priznate najpre sebi, a potom i drugima.

Ali, zaboga miloga, kakve to veze ima sa pogrešnom orijentacijom slike pri snimanju videa?

Nemojte od jedne loše ideje pokušavati da napravite dobar koncept, jer nećete uspeti u tome, koliko god ta ideja bila globalno rasprostranjena. To što milion plitkoumnika radi nešto pogrešno nikako ne znači da i vi treba da im se pridružite.

Senzor položaja… Vodoravno držanje telefona… Jeste li shvatili? Imamo li dogovor? Pliz? Prosto, nemojte snimati uspravne video-klipove.