Školarka

Ko god da je u rukama držao bilo koju ozbiljnu kompilaciju iz šezdesetih, natrčao je na grupu The Mindbenders. Imali su jedan golemi hit, koji je na takvim izdanjima neizbežan, kao i nekoliko manjih.

Uprkos tome, nisu daleko dobacili.

MindbendersPomenuti veliki hit je Mindbendersima pomrsio račune, iako su oni već bili viđeni za veliku karijeru. Ni jedna naredna singlica nije ponovila njegov uspeh i grupa se, očekivano, našla u problemu. No, to ih nije obeshrabrilo. Prionuli su na posao, a rezultat je bio odličan drugi album, With Woman in Mind (1967). Ambicija im je bila velika i teško dostižna – bio je to koncept na tragu albuma Sgt. Pepper, S.F. Sorrow ili Tommy, sa pesmama koje se uvezuju u širu priču.

No, ništa značajno se nije desilo.

“Schoolgirl” je tako ostala nepoznata pesma. Iako viđena za uspešan singl, neslavno je propala u trenutku kada je BBC odbio da je emituje zbog teksta koji govori o trudnoj tinejdžerki. Ni tada, a ni sada, takva tema nije u modi.

Krajem 1968. godine The Mindbenders su odsvirali zajedničku turneju sa The Who, Arthurom Brownom & Joeom Cockerom i raspali se. Nadareni i kreativni dvojac koji im je pisao pesme, Eric Stewart i Graham Gouldman će, nešto kasnije, postati uspešni i slavni kao članovi grupe 10cc.

Njihovo šegrtovanje u Mindbendersima nije bilo izaludno.