Aura

Oni koji nas redovno prate primetili su da često pišem o muzičarima nesumnjivog talenta koji su, iz raznih razloga, neslavno prošli. Najčešće su promašivali mesto i vreme svog delovanja, a problemi sa diskografskim kućama i ljudima iz muzičkog biznisa su bili ono “ali, koje mladi udaju kvari”.

Terry Reid, a na pamet mi padaju još par njih, zeznuo je samog sebe. I to dvaput.

Već sa 15 godina Reid je napustio školu i otisnuo se muzičke vode. Grupe sa kojima je nastupao sredinom šezdesetih nisu bile ništa posebno u moru sličnih koje su nastajale i gasile se u raspevanom Londonu. No, Reidovo pevanje je privuklo pažnju Grahama Nasha (u to vreme u Holliesima), koji je iskoristio svoj uticaj da ovoga tinejdžera preporuči producentu Mickieju Mostu koji je već radio sa velikim imenima.

Most je postao Reidov menadžer i omogućio mu je da snimi debitantski album: Bang Bang, You’re Terry Reid (1968) je bio odličan, nedvosmisleno je pokazao njegov autorski potencijal i fenomenalno, inovativno pevanje. Nekim čudom, komercijalno je potpuno propao, što je prosto neverovatno za bilo šta iza čega je stajao Most.

Slaba je uteha što su jednu od Reidovih pesma prvo snimili The Hollies, a nešto kasnije i CSN&Y.

Na turneji sa grupom The Yardbirds, Reid je zapao za oko njihovom gitaristi. Jimmy Page je već imao u glavi viziju svoje nove grupe (radnog naziva The New Yardbirds), i ponudio mu je mesto pevača. U tom trenutku Reid je mislio da ima preča posla – otišao je na američku turneju kao predjelo grupi Cream. Ipak, Pageu je preporučio maladog i talentovanog pevača po imenu Robert Plant. Ostatak priče dobro je poznat…

U Americi, Reid je dobro prolazio – otvarao je koncerte za Fleetwood Mac, Jethro Tull i The Rolling Stones.

Tery Reid (1969)Drugi album, Tery Reid (1969), bio je slično koncipiran kao i prvenac – red sopstvenih pesama, red obrada. “Silver White Light” je slatka pričica o zaljubljenosti i čežnji, ali ispričana uz žustru svirku i strastveno pevanje.

Nekako u to vreme, raspala se i prva postava grupe Deep Purple. Reidu je ponuđeno mesto novog pevača. Odbio ga je, navodno zbog ugovorenih obaveza koje je imao, a mesto pevača zauzeo je Ian Gillan.

Robert Plant je javno rekao da je “Reid verovatno najbolji pevač iz njihove generacije”. Evo dobrog primera zašto je to tako i od koga se on sam učio pevanju.

Komentari su onemogućeni.