NG 2017-03: Dalekoistočne prakse u srednjoj Evropi

Veća fotografija je ovde.

Ja sad zaista ne bih znao da vam kažem da li je ovo neka nova praksa ili izolovani incident, ali znam da je ova vesela pijana družina razgovarala na italijanskom jeziku. Kakve veze imaju ovi baloni sa toplim vazduhom stvorenim otvorenim plamenom i ulični doček Nove godine po gregorijanskom kalendaru, a da to nije novi pokušaj izazivanja požara drugim sredstvima (kad već neuko lansiranje vatrometa nije dalo rezultate), ne bih znao da vam kažem.

A možda je to samo sindrom “majmun radi što majmun vidi”, zapravo “majmun kupi suvenir na Tajlandu, pa posle pokušava da izazove utisak (i požar) u Evropi”. Da, verujem da je tako nešto posredi.

Da li je balon koji smo pola sata kasnije videli na većoj visini bio taj isti ili neki drugi, takođe ne bih znao da kažem. Zna li neko od prisutnih uopšte koliko dugo gori vatra u tim balonima?

1 komentar na temu “NG 2017-03: Dalekoistočne prakse u srednjoj Evropi”

  1. Gori 5-10 minuta, zavisno od veličine lampiona. Na Tajlandu se to uglavnom “ispucava” sa plaže tokom nekih festivala koje oni imaju svaki čas. Ako se dobro sećam objašnjenja, puštanje lampiona se radi za sreću, tj. simbolizuje brige i nedaće koje na taj način odlaze od osobe koja ga je pustila. S obzirom na to da je Tajland prepun turista i da zaista lepo izgleda kada vidiš gomilu lampiona koji idu u nebo, onda se to zapravo pušta svako veče i više nema veze sa festivalima. Prosto, turisti to rade jer im je zanimljivo. Naravno, to košta neku siću od para ako ga kupiš u nekoj radnjici i jedno 100 puta više ako ga kupiš na licu mesta od lokalca koji ti pomaže da ga zapališ i pustiš. 🙂

    Kad si tamo, to je skroz uklopljeno u ambijent, ali po Evropi i ostatku zapadnih zemalja je verovatno baš to što si napisao, monkey see, monkey do. Viđam ja to povremeno i u Beogradu, baš pre nekoliko večeri sam video par komada. Pretprošlog leta su jedno veče negde oko ušća pustili bar pedesetak. Sećam se da sam sedeo na reci sa društvom s kojim sam bio na Tajlandu pa smo komentarisali otkud to sad i kod nas.

Komentari su onemogućeni.