Birtija

I will now receive my comfort,
conjured by the magic power of wine!

Blagotvorni uticaj alkohola na smirivanje živaca nije otkrio Peter Gabriel. Postoji odvajkada, i to samo u slučajevima kada se sa pićem ne pretera.

Inače boli glava, a ostale neprijatne simptome da i ne pominjem.

Twilight Alehouse” je jedna od onih “zagubljenh” pesama grupe Genesis jer se nije pojavila ni na jednom od njihovih studijskih albuma. Na nju sam davno naleteo slušajući neke njihove bootlege iz rane faze, pa mi nikako nije bilo jasno šta se sa njom dešavalo. Očigledno, početkom sedamdesetih je ta pesma bila redovna na njihovim koncertima. A postoji i ovaj fini zapis sa belgijske televizije koji pokazuje da je grupa bila u odličnoj izvođačkoj formi i da pesma daje dovoljno prostora svim članovima da se razmahnu…

Uz pomoć nekoliko knjiga o Genesisu uspeo sam koliko-toliko da sklopim kockice.

Iako je pesma nastala na samom početku njihove karijere, studijska verzija je snimljena krajem leta 1973. Nije ušla na njihovo remek-delo Selling England by the Pound (1973), iz nepoznatih razloga. Verovatno nije bilo dovoljno mesta na albumu, a možda se nije uklapala u zamišljeni koncept. Čini mi se da bi stilski bolje legla uz Foxtrot (1972).

Twilight AlehousePesma se najzad pojavila kao B-strana singla “I Know What I Like” koji je promovisao Selling England… i kao besplatan flexi disc u oktobarskom broju magazina Zig Zag. Ponovo je izdata kao singl 1976. godine u 1000 primeraka eksluzivno za članove kluba fanova Genesisa. Malo doteranija verzija sa više Hackettovih gitara objavljena je na četvorostrukom box setu Genesis Archive 1967-1975 vol. 1 (1998).

Na stranu Gabrielov tekst o begu u alkoholiziranje i prilično slobodna forma: ova pesma je praktičan primer zašto su Genesis bili toliko specifična grupa, jer sadrži sve ono po čemu su bili prepoznatljivi. Emotivni vokal, promene dinamike gde se delikatni lirski pasaži na flauti smenjuju sa bombastičnima, neočekivana gitaroška rešenja i frenetično bubnjanje Philla Collinsa. Nije u rangu njihovih najboljih pesama, ali je dovoljno dobra ne samo za posvećenje Genesis fanove.

I da se, na kraju, još jednom podsetimo po ko zna koji put – alkohol nije lek za bilo kakve probleme. Smile with tongue outMartini glassGoat

1 komentar na temu “Birtija”

Komentari su onemogućeni.