Nedostajanje

Početkom osamdesetih, sa zaletom MTV-ja, medijska slika muzičke scene se promenila. Našim malim ekranima su defilovale horde novoromantičarskih lica sa natapiranim frizurama, savršenim mejkapom i u najluđim odevnim kombinacijama. Spotovi sa novim pesmama su se štancovali svakodnevno, a mi ovde, na brdovitom Balkanu, svoju porciju smo dobijali “na kašičicu” – Partija i muzički urednici na državnoj televiziji su smatrali da je doza od 15 minuta dnevno sasvim dovoljna za znatiželjne, ne bi li omladina ostala zdrava.

Srećom, takav režim emitovanja spotova je kratko trajao.

Nekako po strani od svog tog glamura, na britanskoj seni su se u to vreme pojavili i autori/grupe koji su inspiraciju potražili u jazzu/soulu snimajući sofisticiraniju muziku od one koja se mogla svakodnevno videti. Novotalasni buntovnik Paul Weller je osnovao The Style Council, a iz anonimnosti su izleteli i Sade, Matt Bianco, Carmel, Swing Out Sister sa sjajnim pesmama. I junaci današnje priče, Everything but the Girl.

EBTG je, u stvari, duet koga čine multiinstrumentalista Ben Watt (o kome sam već pisao) i sjajna pevačica Tracey Thorn. Iako su na početku svojih karijera snimili po solistički album, stvari su kliknule i krenule na bolje tek kada su se spojili. Zajednički su izdali 11 albuma, od kojih je dobra polovina izuzetna. I ostali su jako dobri i interesantni za slušanje ako niste gadljivi na eksperimente, elektroniku i elemente drum’n’bassa i trip-hopa. Alien

Amplified Heart (1994)Deveti po redu, Amplified Heart (1994) mi je omiljen. Iako njegov naziv sugeriše nešto sasvim drugo, uglanom je baziran na akustičnim instrumentima, a svirka je bogovska. Za nju su zaslužni veterani iz folk rock sveta – Richard Thompson, Danny Thompson i Dave Mattacks.

Pesme na albumu govore o gubljenju romantičarskih iluzija i emotivnim razočarenjima. “Missing” nije izuzetak, vešto je i delikatno sročena i ponekad pomislim da je bazirana na nekim trenucima iz života samih autora.

Thornova i Watt ne pričaju da su “u vezi”, a o tome u kakvoj gotovo ništa se ne zna. Privatan život drže daleko od očiju javnosti. Još od 2000. godine, kao grupa EBTG su u svojevrsnoj hibernaciji. U međuvremenu su snimali solističke albume i sarađivali sa mnogim drugim muzičarima u projektima koje je teško pobrojati.

Remix pesme “Missing” se pojavio tokom prošle godine i ponovo pobrao pažnju publike. Ovoga puta mlađe.

Slutim da EBTG ponovo nešto zajednički kuvaju. Be right back