Такав дан

Легенде веле да су прави Слободњаци потпуно заобишли навигаторе, јер су црви бушили свемир и ови су их јахали кроз ту црвоточину…

На списку ушних црва ми се све ређе нађу одвратни песмичуљци. Огуглао, натукао године и отпорност, шта ли. Зато се скоро обрадујем кад ми се запати неки из оног што иначе слушам, уме да буде баш добар.

Спомињао сам Хајнлајна, који је замишљао да ће ма Мрежи моћи да се нађе све. Ммм… можда. Прво, не може да се нађе двапут. Друго, зависи где се тражи, и колико сте упорни, и колико уопште знате шта тражите. Ако тражите “оне песме од те и те групе које још нисам чуо”, довиђења, нема тога, разиђите се. Поготово Цевка више нема обзира према трагачима, да пешес комада на задату тему, а онда… следи још десет врло лабаво повезаних песама других група, у овом случају све што има “дан” у наслову. Што даље, то лабавије, јер јебо их алгоритам, све више нуди оно што мисли, све мање оно што сам ја мислио.

Па како сам онда нашао ово?

Откуд знам. За ових двадесетак година хрчкања музике (носилац сам Напстерове споменице, да се зна, и то из 1999. или одмах затим), залазио сам у разне ризнице, и некад се догађало да само по датуму на фајлу знам одакле би могао да потиче. А сад ни то – кад сам приметио да ми јачина звука нешто брља, а све сам уредно пеглао (програмом мрз гејн :)), схватио сам да је то рађено неком старијом верзијом, која је умела да се пређе. Па сам све препеглао новом, и сад ми сва музика има датум из октобра 2020. Обрисао историју, али зато не скачем са столице кад наиђе нешто отпањено.

А Индекси? Као загрижени корнијевац морам признати… да ми ово звучи као да је из периода кад је Бата Ковач свирао са њима, а можда и компоновао. И некако ми баш те њихове песме, за које се слабо зна, које нису биле хитови, боље леже. Неко рече да Индекси никад нису отишли у комерцијалу. Па… нису морали далеко, јер су нашли бољу формулу, никад нису бацили целомесечни рад у неку рок симфонију, држали су се краће форме, тржиште било гладно, цео град је био уз њих и од тога је могло да се живи и траје.

А своје композиторске егзибиције и те подземне искораке (обратити пажњу на врло компликовану мелодију између стихова, покушавали су то многи али су ретки успевали да им то легне у целину) су паковали у овакве драгуље. Које смо нашли упркос тржишту.