Godišnjica: čudo na reci Hadson

Danas se navršava tri godine od herojskog spasavanja aviona u padu. Znate li ime tog heroja? Ni ja.

Pilot je učinio da na kraju sve izgleda kao puka neprijatnost.Setićete se događaja, mada ste zaboravili datum: 15. januara 2009. godine, avion na letu 1549 je poleteo sa aerodroma La Guardia u Njujorku i naleteo na jato gusaka dok je još bio u fazi uzletanja. Motori su prekinuli rad, došlo je do gubitka potiska leta i avion je zapao u realnu opasnost da se sruši. Kapetan leta je reagovao pribrano: skrenuo je avion sa putanje ka reci Hadson, a potom je izveo prinudno sletanje u reku. Veština kojom je sve izvedeno zapanjila je ceo svet: iako je nekoliko osoba povređeno u nastalom tumbanju, svih 155 putnika i članova posade je napustilo avion na svojim nogama i sačekalo pomoč koja je uskoro stigla. Kapetan je poslednji napustio avion, i to tek nakon što se lično uverio da u avionu nema više nikoga.

Pogledajte animiranu rekonstrukciju događaja sa pravim zvučnim zapisom događaja.


Iz putanje aviona je jasno da se pilot snašao preko svakog očekivanja: u poslednji čas je pravilno procenio da neće imati dovoljno potiska za potpuni manevar prinudnog povratnog sletanja na aerodrom. Doneo je odluku da spusti avion u reku Hadson i to je učinio na školski pravilan način. Obratite pažnju pod kojim uglom je avion bio naveden na kontakt sa vodom: da je leteo horizontalno u tom času, motori bi prvi udarili u vodu i to bi dovelo do loma krila, a možda i do kidanja trupa; tada bi možda došlo do tragedije sa ko zna koliko mrtvih.

I ne samo to: novinari su se sjatili da intervjuišu kapetana leta, a ovaj je mrtav ‘ladan poslao pisanu poruku da neće davati nikakve izjave dok proceduralni deo istrage ne bude završen. Samo je izrazio zadovoljstvo što nije bilo mrtvih – i to je bilo sve.

Dok se istraga završila, novinarima je bilo do nekih svežijih čuda i zato je ime kapetana leta ostalo nepoznato široj javnosti. To je Chesley Sullenberger, raniji vojni pilot, inače ekspert bezbednosti leta i interni instruktor pilota u tom domenu. Drugim rečima: ako je ova nezgoda i morala da se desi, nije bilo boljeg pilota kome bi mogao da zapadne posao spasavanja. Kratka verzija rezultata istrage glasi: nakon što je avion izgubio potisak posle sudara sa jatom gusaka, sve je učinjeno u smeru najboljeg mogućeg rešenja. I, kao što ste videli, sa najboljim zamislivim rezultatom. Ovaj događaj se danas često pominje kao “čudo na reci Hadson”.

Mali, čestiti ljudi koji znaju svoj posao: pravi heroji.

2 komentara na temu “Godišnjica: čudo na reci Hadson”

  1. Michael Moore-a sam spomenuo u nekom prethodnom komentaru. U filmu je, između ostalog, opisao i kroz šta prolaze američki piloti na komercijalnim letovima, kako žive, koliki su im krediti, koliko se izdvaja za njihovu obuku, i šta je “Sully” (Chesley) prolazio kad je “otvorio usta” u parlamentu, recimo oko 1/4 filma. Dok je bio “samo” heroj bilo je OK, ali čim je spomenuo pare, nekako mu je popularnost dosta pala.

    Imam utisak da će vrlo uskoro da ode u penziju ili da se pod “čudnim okolnostima” saplete u kupatilu ili sl. Čovek ima hladnu glavu i “balls of iron” !!!

    Vredi pogledati, mada to je samo integralni deo veće (“Ljubavne…”?) priče, (http://www.imdb.com/title/tt1232207/).

Komentari su onemogućeni.