‘Tičica peva, nije nego

Danas slušamo zanimljivu, alternativnu verziju poznate pesme sa jednog od najvažnijih albuma grupe The Beatles: to je “And Your Bird Can Sing“, čiji matični album je Revolver (1966). A ova verzija je sa nekog izdanja o kome nisam znao ništa do danas.

Pamtim svoj šok kad sam prvi put čuo album Revolver. Imao sam dvanaest godina, muziku sam upijao kao sunđer, a moju glavnu školu su činili The Beatles, Eric Clapton i Pink Floyd (ubilo se od konzistentnosti, je l’ tako). Nisam još imao gramofon, pa sam koristio tad aktuelni talas povampirene popularnosti Bitlsa koji se desio pojavom tzv. Crvenog i Plavog albuma i, nešto kasnije, kompilacija Rock’n’Roll Music i Love Songs. U matične albume sam ušao postepeno i ne bez problema u razumevanju. Ama, šta je klinac od dvanaest godina mogao da zna o eksperimentima sa hašišom, pride sa lakim drogama u slobodno vreme? Izuzev dve-tri pesme koje sam znao od ranije, mrzeo sam taj album dugo vremena. Dugo je vremena prošlo dok nisam sve postavi ona svoje mesto: moja škola razumevanja suštine rock’n’rolla je bila teška i dugo je trajala.

Možda baš zbog “She Said She Said” i “Tomorrow Never Knows“, meni taj period Bitlsa nije legao. Ali baš zbog te početne netrpeljivosti, ovih godina bih uvek radije slušao Revolver nego Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band, koji je verovatno najvažnije delo grupe. Moj definitivni izbor je, ipak, Abbey Road. Ali Revolver ostaje poseban.

1 komentar na temu “‘Tičica peva, nije nego”

  1. Abbey Road, dobar izbor 🙂 Ja glasam, sistematski oportuno, za Let It Be.

Komentari su onemogućeni.