Fotheringay

Ne sećam se tačno kada sam prvi put čuo ovu pesmu, verovatno negde sredinom sedamdesetih prošlog veka…

Sećam se da me je prvo žacnuo sitan i precizan vez gitara, divna melodija, emotivno pevanje. Tek kasnije sam obratio pažnju na tekst:

How often she has gazed from castle windows o’er,
And watched the daylight passing within her captive wall,
With no-one to heed her call.

The evening hour is fading within the dwindling sun,
And in a lonely moment those embers will be gone
And the last of all the young birds flown.

Her days of precious freedom, forfeited long before,
To live such fruitless years behind a guarded door,
But those days will last no more.

Tomorrow at this hour she will be far away,
Much farther than these islands,
Or the lonely Fotheringay

O čemu to Sandy Denny tako potresno peva? Šta je Fotheringay, toliko važna reč da je, po napuštanju matičnog benda Fairport Convention, svom novom bendu dala upravo to ime?

Kapiram ja da je neka žena negde zatvorena, da je usamljena, da je niko ne ferma i da će na kraju da otperja negde… Svašta mi se vrzmalo po glavi, ali odgovora pitanje ko i zašto nije bilo.

Prolazile su godine, pa i decenije, a ja nisam bio bliže razrešenju misterije ove pesme. U međuvremenu, sakupio sam sve albume grupe Fairport Convention, zaljubio se u opus njihovog gitariste Richarda Thompsona, pročitao puno tekstova o tragičnoj sudbini njihove pevačice…

A onda jednoga dana, kako to obično u životu biva, slučajno sam nabasao na dokumentarac koji govori o tragičnom životu Meri Stjuart, kraljici Škotske iz XVI veka, u kome pomenuše i Fotheringay.

I, najednom, sve je došlo na svoje mesto!

Meri Stjuart, junakinja ove potresne pesme, žena sa kojom se život surovo poigrao, umrla je mučenički jer dželat nije uspeo jednim udarcem da joj odseče glavu.

Komentari su onemogućeni.