Pobegulja koja me navukla

– Hoćemo li? – upitala je moja baka.

Skočio sam kao oparen. Bio sam još od juče spreman, kada je pao konačan dogovor. Ko da joj kaže da sam cele noći samo kunjao, ne mogavši da zaspim od uzbuđenja.

Imao sam deset godina i mislio sam šta će reći roditelji. Ovo je bila tajna operacija, da ne bih prošao kao sa kupovinom bicikla, koja je bila stopirana u začetku.

Krenuli smo, a svaki moj korak je bio sve kraći i kraći. Kada smo stigli do izloga prodavnice, oči su mi se pretvorile u šoljice za kafu.

U mene je gledao, u dve nijanse sivog, GRAMOFON.

Dok je sa prodavcem završavala formalnosti, baka je rekla:

– Izaberi i neku ploču, šta će ti gramofon ako nemaš šta da pustiš na njemu.

Misli su mi lutale, srce lupalo, izbor je bio jadan, singlovi su tek počeli da se izdaju… Odluka je brzo pala. Izbor je bio EP sa četiri engleska izvođača o kojima nisam imao pojma. A i nisam smeo nikoga da pitam, u to vreme po novinama su crtali karikature bit muzičara.

Stigli smo kući, raspakovali i uključili gramofon, ja sam pobedonosno izvukao ploču iz omota, stavio je na tanjir, ručica je rekla glasno klik i zavrtela ploču. Ruka mi je drhtala dok sam se trudio da pogodim prvu rilnu. A onda je počelo ovo!

As I walk along,
I wonder what went wrong,
With our love, a love that was so strong.
And as I still walk on,
I think of the things we’ve done
Together, a-while our hearts were young.

Nisam znao ni reč engleskog, to se učilo u višim razredima, ali sam odmah osetio zaraznu melodiju i novi ritam koji će mi obeležiti život. Za Novu 1967. godinu, na školskoj priredbi, pokušao sam da otpevam Runaway. Svi su gledali u mene, a oči su im govorile: ovaj nije normalan.

Tako je sve nevino počelo, a pretvorilo se u doživotnu ljubav i posvećenost.

Stari gramofon se držao godinama, pa je zamenjen novim. U nekoliko interacija i posle desetak godina kupio sam Thorens koji će nadživeti i mene.

Prvi singl preživeo je nebrojena puštanja. Još uvek ga ljubomorno čuvam.

Moja baka Dobrosava upokojila se u 99. godini života, pri zdravoj pameti. Ovaj prilog posvećen je njoj.