Sloboda

U toku noći, do nas je došla vest: Richie Havens, jedan od autentičnih pesnika o slobodi i ikona šezdesetih, otišao je na Neko Bolje Mesto. Pesma koju ćemo danas slušati je već bila na spisku onih koje bi došle na red za muziku za popodne. Beše to upravo prelomni momenat u njegovoj karijeri: nastup na festivalu Woodstock avgusta 1969. godine.

Ovo je muzika iz bukvara, dragi moji. Pevati takvu pesmu na takvom mestu je bilo proviđenje. A slušati i gledati to što se tada tamo dešavalo – to je kanon.

Iz ovog snimka je jasno zašto je Havens bio voljen: beše to sirova, gotovo animalna energija u kojoj nema prostora za glumatanje. Čovek je živeo kroz svoju muziku, davao je sve što je imao kada je nastupao i to je svako mogao da primeti. Da vas ne zavara prosta tehnika otvorenog štima (obratite pažnju da čovek akorde hvata palcem – to je bilo njegovo obeležje), jer nije lako kanalisati dinamiku kada se svira na taj način. No, ovo liči na seansu šamana: obratite pažnju na to kako je Havens otišao sa scene usred nastupa; šta mislite, da li je bio svestan toga šta radi? Hot smile

Doduše, nisam baš siguran kako se osećao kada su svi od njega tražili da izvede baš “Freedom“. verovatno većina njih pojma nije imala da je Richie Havens snimio pet albuma pre Woodstocka, a da je za života ostavio preko dvadeset studijskih albuma. Pre nego što vam pustim još jednu numeru iz repertoara ovog divnog čoveka, podsetiću vas na savršeno uklapanje pesme “Freedom” u filmsku scenu. Ah, Tarantino – a ko bi drugi:

Savršeno. Savršeno. Potpuno sam naježen.

(A kako se ova scena završila, sram vas bilo ako ne znate.)

Samo ću još podsetiti na jedini singl Richieja Havensa koji je dospeo u Top 20 u Americi.

Svako ima pravo na svoje poimanje krhkih baladica. Ostade zapisano da je George Harrison bio toliko oduševljen muzikom Richieja Havensa da je čak gostovao na jednom njegovom albumu.

Zbogom, Majstore. Ostaćeš upamćen.