Ne umem da nađem put kući

Ja verujem u tezu, koja je inače veoma česta na polju fotografije, ali važi i za muziku: prava vrednost se razvije tek kad ogoliš objekat do te mere da više ništa ne može da se oduzme. Tada ostaje samo istina, a od istine se ne može pobeći. Zato su ljudi koji se ne plaše da ogole svoju muziku pravi heroji, nešto više nego “majstori od zanata”, jer oni su svesni svoje nagosti, ali ne beže.

Biće vam jasno na šta mislim kad čujete ovo.

Neka sluša ko ima uši. Neka čuje ko ima dušu.

O pesmi “Can’t Find My Way Home” možemo da pričamo na više načina, iz mnogih rakursa koji oko tog remek-dela postoje.

  • Možemo da pričamo o tome kako je Steve Winwood bio veteran već sa dvadeset jednom godinom života, koliko je imao kada je napisao i snimio ovu pesmu, i nekoliko megahitova kojima je ostavio u prašini neke mnogo iskusnije ljude.
  • Ili hajde da kažemo kako je upravo ta pesma bila apsolutno simbolična na svom matičnom albumu Blind Faith (1969), jedinom oficijelnom studijskom zapisu najveće super-grupe šezdesetih, koja je bila toliko sjajna da je morala da sagori brzo. “Završilo se čim je počelo”, rekao je Winwood jednom prilikom o tom izletu iz grupe Traffic, ostavljajući za sva vremena ove nadasve simbolične stihove koji su primereni za biografiju grupe Blind Faith:

Come down off your throne and leave your body alone.
Somebody must change.
You are the reason I’ve been waiting so long.
Somebody holds the key.
But Im near the end and I just ain’t got the time
And I’m wasted and I can’t find my way home.

  • Kad sam već u radnji, hajde da pomenem i tu legendu: Clapton je imao pesmu, ali se plašio da je razvije i predstavi bendu. Prišao je Winwoodu i predložio mu da je zajedno završe. Winwood je saslušao predložak i rekao: “Mrš bre tamo, kukavice jedna, imaš sjajnu pesmu! Završi je sam! Uostalom, nisam ti ja Jack Bruce!”. To reče aludirajući na opšte znanje da je Bruce u autorskom smislu čuvao leđa Claptonu dok su radili u grupi Cream. Tako je Winwood napravio najveću uslugu koju je Clapton ikada primio u karijeri: postao je samostalan autor, a pesma “Presence of the Lord” je ostala za sva vremena. Clapton se posle nekoliko godina vratio obema ovim pesmama na svom nedokučivo potcenjenom živom albumu E.C. Was Here (1975).
  • Ili bi možda trebalo da vas podsetim na to koliko je puta pesma “Can’t Find My Way Home” obrađena i ko ju je sve obradio? To ide tako: majstoriju svako voli.

Mogao bih ja ovako do doveče. A mogao bih da slušam ovu izvedbu cele večeri. Znate šta: možda ću upravo to i učiniti.