Pohvala ludosti

Jesam li već pominjao da volim opičene bendove? One što stalno smišljaju nove i pomalo uvrnute stvari, a iz to se i sjajno zabavljaju. I njihova publika, takođe.

Ukratko, The Leningrad Cowboys su finska grupa poznata po obradama popularnih hitova, svom bizarnom izgledu i scenskom nastupu. Nastali 1986. godine, na ideju Akija Kaurismakija, poznatog filmskog režisera i članova pop-pank grupe Sleepy Sleepers kao zajebancija na temu opadanja moći tadašnjeg Sovjetskog Saveza, uzbrzo su postali više od dobrog štosa. Kaurismaki snima urnebesni film Leningrad Cowboys Go America (1989), koji govori o doživljajima izmišljenog ruskog rok benda koji putuje za Ameriku kako bi postao slavan. Po prikazivanju filma, izmišljeni bend postaje stvaran.

Nastavak filma, Leningrad Cowboys Meet Moses (1994) meni je još smešniji, a iste godine snima i Total Balalaika Show, filmski zapis koncerta održanog u Helsinkiju, na kome uz bend nastupa i Alexandrov Ensemble, reprezentativna pevačka grupa ruske vojske, poznata širom sveta.

Slike i zabavnu ikonografiju vezanu za socijalističku Rusiju možete videti na njihovom sajtu, a ako vam se sve ovo dopalo, potražite i poslednji album intrigantnog naslova Buena Vodka Social Club. Barem znate šta vas čeka. 🙂

A pesma? Umalo da zaboravim, danas je u drugom planu. 🙂 These Boots Are Made for Walkin je davne ’66 zasela na vrh top lista sa obe strane okeana u izvođenju Nancy Sinatre i od tada se redovno reciklira svake godine od strane različitih izvođača.

Naslov je moj vrednosni sud o projektu The Leningrad Cowboys mada, na neki čudan, kosmički način korespondira sa Erazmom Roterdamskim i njegovim istoimenim delom. 🙂

PS. Za one koji imaju više slobodnog vremena, ekipa Suštine pasijansa poklanja pravi slatkiš! 🙂