Regionalni rege

“Hasao sam veganski prebranac
da ti budem rastafarijanac…
Ja sam tebe rasla iz opanka
da ti budem rastafarijanka… “

Onomad videh ovo na lokalnoj TV pa, reko’, da podelim sa dobrim ljudima koji prate ovaj blog. Inače, kakav bi ja bio lokalpatriota? Smile Obratite pažnju na detalje teksta i spota!

Ovo je dobar primer kako se spot može napraviti za gajbu ‘ladnog piva i malo meze, a da bude zabavan. Što je i najveći problem Propagande 117. Da je neko uložio dobru lovu u njihovu promociju, što svakako zaslužuju, guralo bi se po svim velikim medijima i uspeh ne bi izostao. Ovako, iako je Aca Sretenović pesnik čija je poetika na tragu najboljih trenutaka Đorđa Balaševića i Bore Čorbe, oni ostaju u senci i van interesovanja šire publike i medija.

Šteta za grupu, ali ovo je zemlja Srbija. Sad smile

Prepisujem sa njihove stranice Myspaceu:

“PROPAGANDA 117 je imenica ženskog roda, a dame se ne pitaju za godine. Nastala je Propaganda 117davne ’95-6-7 godine u Kragujevcu na, tad još obalama Panonskog mora. Bilo je to pravo vreme za šverc benzina i dilovanje deviza, ali ne i za nastanak pop-rok grupe. Zašto pop-rok? Pa, kad je bilo struje svirali smo rok, a kad je nije bilo svirali smo pop. PROPAGANDA 117 je snimila svoj prvi album 1998, a drugi 2000. godine. Opis u jednoj rečenici ondašnjeg zvuka grupe bi bio: Tada smo hteli da promenimo svet, a danas želilimo da mu se pridružimo. PROPAGANDA 117 je između drugog i trećeg albuma imala par uspešnih pokušaja izlaženja iz anonimnosti. Ali se sve završilo, na sreću, sa manjim lokalnim blamiranjima po javnim mestima i privatnim televizijama. Što automatski podrazumeva i priličnu popularnost. Onda su momci smislili novokomponovanu izreku »Ako ne budeš dobar poješće te vuk, a ako budeš dobar poješće te ovca» i po tom principu nastavili sa radom. E, onda je došla 2003 godina i… i…. i….. BEOVZIJA 2003. PROPAGANDA 117 je jednoglasnom odlukom žirija dobila nagradu za najbolji tekst za pesmu »Teška tuga«. Coa je dobio sat, vrh brate. Ne skida ga, osim kad vadi nešto iz zamrzivača, za svaki slučaj. Prvi put na festivalu, pa nagrada, pa Beograd, pa tramvaji, pa zoološki vrt, pa ovo-ono… Naredne godine PROPAGANDA 117 je, zbog svoje gluposti, učestvovala samo u revijalnom delu BEOVIZIJE 2004. Ali, čovek se uči dok je živ, posle je kasno… mislim da je jasno. Te godine grupa je ućestvovala i u finalu na BUDVANSKOM FESTIVALU i lepo se provela. Javno smo obavestili 70% Srpskog stanovništva da je more još uvek slano i da se ne sekiraju. Jelo se, pilo se, itd. .Te godine je izašao i naš treći, a prvi zvanično objavljeni album »Tange frange«. Izdao ga je MUSIC STAR production. Elem, PROPAGANDA 117 jedna glupa, ali srećna grupa. Jer, kad se pametan pravi pametan to je tapkanje u mestu, ali kad se glup pravi pametan to je već korak napred.”

Grupa trenutno ne radi jer mora od nečega što nije muzika da se živi. Planiraju da se povremeno oglašavaju, kada snime novu pesmu i spot. Dotle, pročešljajte Cevku, tamo možete naći skoro ceo njihov opus i pratite najave na njihovom zvaničnom kanalu.

I, nemojte za nekoliko godina da mi kažete da vam nisam na vreme rekao za njih. Smile

Komentari su onemogućeni.