Bokser

Nekada mi se baš posreći, dok lutam muzičkim svemirom, da naletim na biser iz cuga. Bože, koliko stotina puta sam čuo ovu pesmu dok smo je Lilka i ja, kao osnovci, besomučno vrteli u njenoj sobi na vrhu solitera. Da li zbog toga što nam je izbor muzike bio ograničen ili nam se pesma naprosto sviđala, ni sada ne znam.

The Boxer je pesma koju je napisao Paul Simon, a prvi zabeležili Simon & Garfunkel na jednom od najboljih albuma ikada snimljenih – Bridge Over Troubled Water (1970). To je istorija. U međuvremenu, pesma je doživela ogromnu popularnosti i ko zna koliko puta je na različite načine izvođena. Časopis Rolling Stone ju je uvrstio na listu 500 najboljih pesama svih vremena!

U današnjem izvođenju nema prevare, snimak je uživo i nemam ništa da dodam, a ni da zamerim. Tri zvezde muzike koja ne uspeva na ovom podneblju, Shawn Colvin, Alison Krauss i njena desna ruka, Jerry Douglas, su je obukli u raskošno bluegrass ruho. Vrhunska atmosfera, savršen dvoglas i svirka kojom dominira Douglasovo fraziranje i soliranje na akustičnoj gitari sa metalnim rezonatorom, čine ovo izvođenje jedinstvanim.

Lilka je sada ugledna naučnica sa međunarodnom karijerom, sa kojom obožavam da pijem kafu u hladovini njenog dvorišta i pričam o svemu i svačemu. Ja u slobodno vreme pišem za ovaj blog, trudeći se da ne prođem kao bokser iz pesme. 🙂