Nisi ti za mene

Samo pominjanje harmonike, među ljudima koji neguju svoje zulufe kao životni stav i posvećenost muzici koju vole, izaziva grimasu gadljivosti na licu ili visoko podignute obrve. Valjda su im dozlogrdile prevelike doze ovog instrumenta koje svakodnevno susreću na ovom našem podneblju. No, ne mora uvek da bude tako.

Ovo je muzika koja se zove Zydeco . Izvode je potomci Kreolaca, robova iz jugozapadne Luizijane, teritorije koja je pre dva veka bile kolonija Francuske i Španije, a možemo samo da nagađamo ko je još tu umešao svoje prste i još neke delove tela. 🙂

I dok Cajun, još jedna popularne podvrsta muzike sa ovog podneblja, vuče više na američki country sa pevanjem na, uglavnom, francuskom jeziku i u kojoj je violina vodeći instrument, Zydeco je mešavina francuskog uticaja i autentičnog američkog muzičkog idioma, bluza – doduše ubrzanog i mutiranog, sa harmonikom i daskom za pranje veša kao vodećim instrumentima.

Rosie Ledet spada u plejadu mlađih muzilčara. Odrasla na rok muzici, kada je otkrila Lepa RužaZydeco odmah je ukapirala da može da se izvodi i na neki drugi način. Samouka na harmonici, poznata je i po strastvenom izvođenju i sugestivnim tekstovima čiji je izvor u savremenom životu. I seriji odličnih albuma!

Ako vam se današnja muzika dopala, a želite dalje da istražujete, potražite Buckwheat Zydeco, koji su dobacili do internacionalne slave i u svoju muziku ubacili sve žive aktuelne žanrove.

U Zemlji Srbiji harmonika imamo na pretek, kao i dobre muzike ukorenjene u bogatoj tradiciji. Još nam samo daske fale. 🙂

Komentari su onemogućeni.