Revolucionarna

Da li i vama svi mediji počinju da idu na živce? Uključiš TV, prelistaš dnevne novine jer odavno ih ne čitaš, očajnički tražiš barem neki tekst koji možeš da svariš i brzo odustaneš. Virtuelni svet loših vibracija radi svoje, rastače te polako i sigurno iznutra sve do trenutka kada postaneš svestan svega toga i kažeš sam sebi: vreme je da se menjaju stvari.

A kakva je to revolucija ako nema pesme koja je slavi?

Kubanska revolucija još uvek traje, a kad će se završiti, videćemo. Pesmu Hasta Siempre napisao je Carlos Puebla, mada je mnogi smatraju narodnom. Nabraja ključne momente Kubanske revolucije i slavi ulogu Che Guevare kao ratnog komandanta.

Zbog svoje zarazne i lako pamtljive melodije, postala je veoma popularna širom sveta. Muzičari koji dolaze iz najrazličitijih žanrova su je snimili u nekoliko stotina verzija. U svojoj muzičkoj arhivi imam barem šezdesetak. A ova je, barem meni, najbolja. Izvodi je King Mafrundi , grupa koja potiče iz španske pokrajine Baskije , u kojoj neka vrsta revolucije traje decenijama pa nije ni čudno što su je obradili.

Hasta la Victoria Siempre! (Do pobede, uvek!) – uzvikivao bi Che Guevara, završavajući svoje vatrene govore. Nisam toliko radikalan kao što je bio on, ali neka uvek pobeđuje dobra muzika, ma odakle da je.

2 komentara na temu “Revolucionarna”

Komentari su onemogućeni.