Једна од пре: раскрсница код гробља

Још ме није прошло да хватам чудна ноћна светла… и ваљда ни неће. Овог пута ми се резултат свидео више него обично, иако је то, као и увек, фотка на којој сто ствари не ваља.

Враћали смо се са једног од наших пивских петака прошлог лета, кад су нам у гостима били ћерка и унук. У “Дангуби” је још било оног пива, из ината (ваљда) названог Бадвајзер, тачније Будвајсер/Будвари… око тога, ко има право да користи немачки назив Чешких Буђејовица као марку пива, спор је већ зашао у неке деценије и нема намеру да се реши. Ја бих право на доношење те пресуде дао сваком ко после овог оде негде на тај запад и плати два-три пута више за ону америчку верзију. (овде ме замислити како се злокобно смејем као злоћа у некој најгорој холивуштини)

Кренули смо пешке, лепо летње вече. Такве шетње ми донесу највише добрих снимака, само што сви примећују на колико снимака се виде леђа мојих дама. Овог пута сам претрчао на тамнозелено, њих је ухватило црвено, па сам успео да их ухватим и спреда.

(велику… вреди погледати)

Ово је она забуњена раскрсница на пола пута од аутобуске до центра. Овакве раскрснице, где се на главној саобраћајници срећу две прометне а споредне, не довољно близу да се споје у једну раскрсницу, него померене за пола ћошка, су некакав зрењанински специјалитет. Једна таква је испред градске куће, а овако напамет могу да набројим још неколико (Љубљанска и Цара Душана; Петра Драпшина и Панчевачка, Милетићева и Пашићева…). Ко штимује семафоре, свака му дала.

Светла. Уобичајено наранџасто у дубини раскрснице; нешто светлије и плавље изнад даљег семафора; сами семафори; неон у салону намештаја (девојачко самоуслуга); зелена реклама на киоску; једна скоро љубичаста улична назад десно (почетак Банатске), и поврх свега криптонитски фарови аутомобила који осветљава пешачки прелаз, а који је легао као дупе на ношу. Тачно се види код је копано за каблове од семафора, колико је асфалт углачан, колико је месеци прошло од последњег фарбања пешачког прелаза… све се види.

Шта не ваља? Па, композиција. Раштркано је, нема неког пута који би водио око посматрача, него овај звера на све стране.

Но, тако и треба, ово је раскрсница. Гледај лево, гледај десно, чекај зелено.