Zbogom ostaj, o detinjstvo

Ljudi mudriji od mene tvrde da što je čovek stariji, sve više mu se javljaju sećanja na događaje iz detinjstva/rane mladosti, za koje inače misli da su zauvek izbrisana. Ja ću se držati Babovićevog metoda – ono što nije naučno verifikovano, još uvek je na nivou hipoteze. Nerd smile

Iz ko zna kojih razloga, setio sam se ove pesme, koja je još od vremena kada je napisana & snimljena nekako ostala u zapećku. Zato uključujem vremeplov…

Filip na konjuDavne 1973. godine malo su se olabavili partijski dizgini na jugoslovenskom umetničkom prostoru. To je dalo mogućnost nekim mlađim filmskim autorima da se poigraju sa stereotipima o partizanima, Nemcima i događajima u Drugom svetskom ratu. U takvim okolnostima, TV Beograd je snimila mini seriju “Filip na konju“. Ona je na humoristički način govorila o kraju rata negde na teritoriji Vojvodine, a predložak za scenario je bio istoimeni roman Vase Popovića, poznatog publiciste i satiričara.

Seriju je režirao Slobodan Novaković, kasnije poznato lice sa malih ekrana, a glavne uloge su pripale Bori Stjepanoviću & Branku Milićeviću – Kockici. Na stranu što je serija bila zabavna – meni se dopala muzika koju je uradio Kornelije Kovač. Naravno, u pratnji Korni grupe.

Čučao sam pored televizora sa mikrofonom u ruci i pokušavao da predvidim kada će da krene muzička pratnja kako bih nešto snimio na kasetaš. Od cele te operacije ostala je loše snimljena kaseta koja je povremeno zavijala sve dok je kasetaš u jednom trenutku nije sažvakao.

Moja generacijaGovorkalo se da je muzika iz serije objavljena na kaseti, ali tu kasetu nikada nisam video. Činilo mi se da je pesma “Zbogom ostaj, o detinjstvo” (tekst za nju je napisao Milovan Vitezović) živela samo u mojoj glavi. A onda su Kornijevci pobedili na Opatijskom festivalu, otišli u Brighton da nas predstavljaju na Eurosongu i tamo osvojili časno 12. mesto.

Singlica sa “Mojom generacijom” ekspresno je štampana, a mene je obradovala B strana – “Zbogom ostaj, o detinjstvo” je, napokon, zabeležena na vinilu.

Još živim u nadi da negde postoji kaseta sa muzikom iz serije, jer ona bi trebalo da sadrži mnogo dobrih momenata. Ako kojim čudom naletite na nju, javite mi – za ljude poput mene takve stvari imaju neprocenjivu vrednost.