Al Otaiba

Niko Vujević - Al Otaiba

Nastavljamo ovonedeljnu retrospektivu fotografija starih zgrada Abu Dabija novim prilogom, o kojem Niko kaže:

Objekat u vlasništvu Al Otaiba obitelji jedna je od najstarijih zgrada u centru Abu Dhabija. Dizajn je tipičan za zgrade izgrađene 70-ih godina prošlog stoljeća u kojem trgovine zauzimaju prizemlje i mezanin, a stanovi zauzimaju gornje katove (u ovom slučaju pet katova). Jednostavni betonski motivi ponavljaju se u fasadi zgrade koja je karakterizirana sa velikim i dubokim balkonima, i betonskim okvirima koji štite prozore. Ti elementi kreativno koriste jako sunce ovih podneblja i stvaraju sjene koje daju dodatnu dubinu u fasadi i pojačavaju kontrast između svijetlih i tamnih površina. Velike ravne, plosnate površine su opet u kontrastu sa malim detaljima betonskih blokova koji sami stvaraju sjenu i daju dodatni interesantni efekt ovoj modernističkoj zgradi. Ona je jako dobar primjer mladim arhitektima kako stvoriti lijepi dodatak gradskom mozaiku jer se ovaj dizajn sam po sebi mijenja iz minute u minutu dok sunce svojom putanjom putuje nebom tokom dana.

2 komentara na temu “Al Otaiba”

  1. Dizajn je tipičan za zgrade izgrađene 70-ih godina prošlog stoljeća u kojem trgovine zauzimaju prizemlje i mezanin, a stanovi zauzimaju gornje katove (u ovom slučaju pet katova).

    Jao, ne teraj me da ovde turam fotografije *svežeizgrađenog* beogradskog naselja Stepa Stepanović, “u kojem trgovine zauzimaju prizemlje i mezanin, a stanovi zauzimaju gornje katove”. Tjah.

Komentari su onemogućeni.