Nepoznata zgrada

Niko Vujević - Nepoznata zgrada

O objektu sa današnje fotografije Niko kaže:

Sve ove godine nisam uspio doznati ama baš ništa o ovoj zgradi, ali me još i dan danas fascinira. Kao i u prethodnom primjeru, prizemlje zauzimaju poslovni prostori i trgovine, dok su uredi na mezaninu i iduća tri kata koji su složeni kao podij male baklje. Ono sto me možda najviše fascinira o ovoj zgradi su detalji koji nisu toliko očigledni na prvi pogleda, ali se polako pojave kad gledamo zgradu nekoliko puta. Balkoni i betonski detalji formiraju male efekte koji dodaju karakteru zgrade. Svaki drugi kat ima male balkone i na svakom uzastopnom katu orijentacija horizontalne betonske linije se mijenja tako da gledatelj dobija mali efekt isprepletljivosti linija. Drugi detalj su balkoni na kutovima zgrade koji se povećavaju u veličini odozdo prema gore. Taj element dizajna daje mali osjećaj vitkosti zgradi na mjestu gdje se spaja sa svojom bazom. Ovaj jako dobar primjerak modernizma odlično je smješten u Abu Dhabiju na samom uglu dvaju glavnih ulica, gdje se grad dodiruje sa obalom zaljeva. Veliki stakleni prozori okrenuti sjeveru otvaraju prekrasne poglede k moru i zalascima sunca na zapadu.

Ovog ljeta dobio sam priliku da pogledam ogromni stan na vrhu zgrade koji su vlasnici obnavljali za iznajmljivanje. Dvoetažni stan je jako prostran, sa velikim balkonima na obje etaže koji pružaju pogled na dvije strane zgrade. Iako je sam objekat zastarjeo i stan je u dosta lošem stanju, raspored i njegova veličina su očigledno bili namjenjeni bogatim arapskim porodicama sa mnoštvom djece i poslugom koja bi se brinula o stanu. Na žalost, većina novih zgrada u susjedstvu koje pružaju isti pogled na Arapski zaljev ne daju priliku stanarima da uživaju na svojim balkonima, a u puno slučajeva čak nemaju prozore koji se mogu otvoriti, već mehaniziranu ventilaciju i klima uređaje. Zar je to ljudski, zar je to ekološki?

2 komentara na temu “Nepoznata zgrada”

  1. Ljudi koji nikad ranije nisu živeli u visokim zgradama ne umeju da nauče decu da ne ispadaju kroz prozor 🙁

    Uostalom, zar UPC/Estidama ne propisuje da 25% zastakljenja mora da se otvara? Nema samo na mehaniku i elektriku. Sećam se da su me terali da pet puta prepravljam zid zavesu…

    1. Џаба га то што мора да се отвара, кад нико не отвара. А и пре тога, док су их правили да се ниједан не отвара, леле… Био сам негде осамдесетих-деведесетих у хотелу Парк у Новом Саду, таман преуређеном на ту тему, на неким предавањима. Нисам пао у несвест, али замало. Јер је неко закључио да је довољно хладно (напољу) да клима не мора да се укључује (унутра). Осим што није ствар толико у температури колико у влази и кисеонику, ал’ скупа струја ваљда.

Komentari su onemogućeni.