FotoRepublika

Za kraj ovonedeljne šetnje po mestima na netu koja pohodim u nameri da naparavam oči i dušu dobrim fotografijama, evo najzad i jednog mesta nastalog na brdovitom Balkanu. O, zar se i to može?… Hot smile

2015-12-19_bec_640

Veća fotografija je ovde.

FotoRepublika je projekat još uvek u povoju, ali već nešto više od mesec dana u pogonu. Zamišljen je kao mesto koje će svim raspoloživim resursima stajati na usluzi fotografu, bez obzira na njegov ili njen profil u profesionalnom, emotivnom ili ma kakvom drugom odnosu prema fotografiji. Ideja je da se rodi zajednica u kojoj izlaganje sopstvenih radova predstavlja i poređenje sa radovima drugih, što u krajnjoj liniji vodi ka trudu svakog da i sam postane još bolji u svom radu sa fotografijom. Prostor za komentarisanje je otvoren svim članovima, a sistem ocenjivanja je prepušten savesti i senzibilitetu svakog pojedinca. U takvom okruženju, stvari brzo postaju veoma zanimljive. U času ovog pisanja, portal ugošćava oko 330 članova koji su poslali preko 3.500 fotografija i napisali preko 13.000 komentara. Čim je FotoRepublika krenula sa radom, odlučio sam da uzmem učešća u radu – takav tempo mi odgovara; fotka koju vidite je iz mog profila. Štaviše, aktivirao sam se i kao dežurni čiča za čantranje u grupi za razvoj, a Milan i Marko (administrator i programer) pokazuju nadljudsko strpljenje sa mnom. Koliko mi vreme dozvoli, aktiviraću se na još nekim poljima u logistici FotoRepublike: mislim da vredi pomoći jer verujem u budući kapacitet tog mesta. I da se poslužim parolom Suštine pasijansa: izvol’te, izvol’te!

2 komentara na temu “FotoRepublika”

    1. Da, zvocam u zatvorenoj FR development grupi na fejZbuku. Lovio bagove u ranoj fazi, predlagao ergonomske sitnice, raspravljao o ovome i onome. Marko, programer na čijim plećima je sva tehnička logistika portala, ima čarobnu moć da prilikom svake izmene kojom udovoljava na nek izahtev udari još ponešto što nismo tražili, ostajući tako uvek korak ispred. Milan ima dobru višefaznu strategiju koju razrađuje bez žurbe; a to je tempo koji mi se dopada.

      Moje fotografske apsiracije nisu prevelike, jer tamo ima i velemajstora sa kojima nisam dospeo da se merim, ali nema veze. Mesto je dovoljno dobro da bih poželeo da tamo izgradim svoj javni portfolio.

Komentari su onemogućeni.