Razvodimo se, pa šta?

So let’s leave it alone, ’cause we can’t see eye to eye
There ain’t no good guy, there ain’t no bad guy
There’s only you and me and we just disagree

Pucanje veza i razvodi brakova su danas postali uobičajena stvar. Ljudi, barem kod nas, sve su više nezadovoljni, sve manje je novca, a kada njega nema dovoljno i emocije se ubrzano tope.

Prekidi bilo koje vrste su bolna tačka za obe strane, ma koliko se pojedinci trudili da ostave utisak da ih sve to malo dotiče. Izbor se svodi na dve situacije – junački ćete prihvatiti sve što se desilo, odbolovati koliko je potrebno i nastaviti dalje ili se ukopati u rov i ratovati sa drugom stranom do kraja života, što i nije neka solucija. Sredine nema.

We Just Disagree” je pesma koja govori o prvoj, miroljubivijoj i boljoj situaciji u kojoj je, sada već bivši par, odlučio da se pomiri sa svojim razlikama i da ne prebacuje krivicu na drugu stranu. U slučaju muzičara, ova pesma može da se tumači i kao neslaganje sa drugim članovima grupe ili ljudima iz izdavačke kuće.

Za matorce poput mene, Dave Mason je suosnivač legendarne grupe Traffic, muzičar koji je napisao “Rupu u cipeli” i koji se još od druge polovine šezdesetih kretao u elitnom društvu svetske rok scene. Svirao je i drugovao sa Beatlesima, Stonesima, Fleetwood Macom, Claptonom… A jedna od poznatih legendi govori o tome da je upravo on taj koji je lansirao Hendrixovu karijeru u Engleskoj – na njegovoj žurci Hendrix je prvi put čuo Dylanovu pesmu “All Along the Watchtower“, u toku noći su utrčali u studio i zabeležili je (Mason na snimku svira akustičnu gitaru), a završila je tek na albumu Electric Ladyland (1968).

Let It FlowIako iza sebe ima dvadesetak snimljenih albuma, Mason nikada nije bio u žiži javnosti – njegove pesme su bolje prolazile kada bi ih neko od velikih pevača, poput Cockera, uvrstio u svoj repertoar. Paradoksalno, najveći sopstveni uspeh imao je ovom pesmom koju nije napisao – njen autor je Jim Kruger, pomoćni gitarista u tadašnjoj pratećoj grupi.

Čitajući Masonovu biografiju primetio sam da je često ispoljavao nezadovoljstvo u saradnji sa drugim muzičarima. Da li je u pitanju njegov karakter ili nešto drugo po sredi, ne bih znao da kažem. Izgleda mi kao da ništa nije naučio iz stihova pesme koju izvodi na svakom nastupu.