Svi gubimo

Poslednjih godina imam problem sa već etabliranim britanskim izvođačima koji me, najčešće, razočaraju. Bolje da im ne pominjem imena. Po inerciji preslušam im nove albume, sve očekujem da će da potegnu neku pesmu na tragu onih koje su ih proslavile i ostanem razočaran. Na kraju, ne desi se ništa.

Poslednje veliko razočaranje je isprdak koji je objavio Radiohead.

Kako je kreativna muza mnoge napustila, bolje je da se držimo onih koji imaju i višak dobrih pesama.

Grupa Kayak je jedna od onih sa kojima nema promašaja. Okupljeni oko odličnog klavijaturiste i kompozitora Tona Scherpenzeela i danas pokojnog bubnjara Pima Koopmana, decenijama isporučuju uglavnom perfektnu muziku kojoj je teško naći manu.

U čemu je, onda, problem kada se o njima skoro ništa ne govori?

Lokacija, dragi moji. Kayak je iz Holandije, a to je već nekako daleko od globalnih medija koji nam kreiraju ukuse i menjaju svest.

Ako posmatramo njihovu kompletnu karijeru, prolazili su kroz razne faze. Neka vam muzički putokaz bude asocijacija na Genesis, Supertramp i, naravno, Camel – sa kojima je Scherpenzeel u nekim periodima nastupao kao drugi klavijaturista.

Njihovu muziku je lako opisati: energična, izuzetno melodična i savršeno tehnički izvedena.

kayakKada vam karijera traje decenijama, normalne su i pauze. Oni su napravili veliku tokom osamdesetih i devedesetih. Pred snimanje albuma Letters from Utopia (2009), Scherpenzeel se pohvalio da imaju i viška materijala, pa razmišljaju da album bude dvostruki. Takve najave me ne ohrabruju previše jer grupe najčešće znaju da megalomanijum uguše i odlične pesme.

U ovom slučaju mom strahu nije bilo mesta. Kroz osamdeset minuta albuma Kayak vas vozi sve u šesnaest bez želje da ih napustite. Pored odličnih pesama (ukupno 19) od kojih bih, možda, izbacio dve jer su predvidljive, albumom dominiraju i vrhunski pevači Edward Reekers i Cindy Oudshoorn.

Posle žestoke vožnje, prvi disk albuma zatvara grandiozna balada “Nobody Wins”. Možda joj je tekst malo hipijevski i utopistički (ne zaboravimo kako se album zove), ali to ne kvari užitak.

Kayak je i dalje grupa sa kojom se sigurno vozi.