Važno je šta voziš

Net je pun klipova koje su varijacije na temu kako osvojiti žene. U tom sportu dovitljivosti nikada nije dovoljno, jer muški mozak nikada ne može da smisli ono što žena može da izmašta. Who me?

Upravo gledam jedan od takvih: neugledan i prosečan klinac pokušava da se upuca slučajnoj prolaznici i, iako je pristojan i poziva je na piće i klopu, ona ga lagano odbija. Mlađani junoša želi da se oproba na nekom drugom mestu, seda u svoj auto koji se odaziva na neko od onih poznatih italijanskih imena, lagano dodaje gas i aždaja od nekoliko stotina konja ispod haube postaje vrlo glasna. Devojka sa podignutim nosem ga zaustavlja, seda u auto i…

Trebalo joj je da pređe samo nekoliko koraka kako bi promenila mišljenje. Laughing out loud

Morao sam da proverim kako ovakve stvari funkcionišu i na našem podneblju, pa sam priupitao prijateljicu za kojom se pola muških glava u gradu godinama okretalo da mi objasni: šta se u tim kratkim trenucima dešava u ženskoj glavi? Bila je kratka i jasna:

– Šta misliš, da li ću radije da se provozam BMW-om ili fićom? Flirt female

Dakle, ma koliko se žene zaklinjale u ono što se zove ljubav (za koju ne postoji egzaktni naučni metod kojim bi se utvrdilo šta je to), ipak se sve svodi na neki vid trgovine. Eye rolling smile

Kako su ovakvi muško/ženski odnosi postali opšte mesto koje se kroz istoriju razlikuje samo u ambalaži, nije ni čudo da je o tome ispevano bezbroj pesama. Današnja je šaljiva i odlično pristaje vremenu u kome je nastala (rane pedesete). U jednoj rečenici, njena poruka glasi: bolje je da ti trošiš svoje gume na automobilu, nego ja flekice na štiklama.

BorderlineU muzičkoj istoriji pesma “Crazy ‘Bout An Automobile (Every Woman I Know)” bi ostala samo “jedna od varijacija na dobro poznatu temu” da nju nije obradio i Ry Cooder. A ovaj snimak, pokupljen sa ko zna koje njegove turneje, zanimljiv je zbog izvođenja koje mnogo ubedljivije zvuči uživo nego na albumu Borderline (1980). Doduše, to nije ni čudno ako prepoznajete prisutnu ekipu na bini: Jim Keltner, Van Dyke Parks, Jorge Calderon, Flaco Jimenez… Asovi kakve je teško okupiti na jednom mestu i na snimanju, a kamoli na koncertima.

Slušajući snimak po ko zna koji put, češkam se po glavi i razmišljam o onome što je Gugao nedavno najavio – leteće automobile kojima ćemo se voziti (!?) za koju godinu ili deceniju.

Kako li će se žene prilagoditi takvoj novotariji? I don't know smile