Biće skoro propast sveta

Verujem da smo svi mi koliko nas ima kolektivni zarobljenici straha kojim nas svakodnevno zasipaju mediji. To je osećanje koje nas parališe bez obzira što nije povezano za stvarnom opasnošću i javlja se u mnogim oblicima koji se, itekako, odražavaju na naše živote. Uvek se odnosi na nešto što bi se moglo desiti, a ne na ono što nam se stvarno dešava. Zbog toga je podgrevanje straha zgodna stvar za manipulaciju ljudima – problemi koji se dešavaju u sadašnjosti, realnom životu, svakodnevno se manje-više uspešno rešavaju, pa nam samo ostaje da pokušamo da se izborimo sa strahovima koji su iracionalni.

Kako se uhvatiti u koštac sa nečim što, u stvari, ne postoji?

To je već veliko pitanje na koje mnogi nemaju valjan odgovor, pa strah, u većoj ili manjoj meri, postaje njihov životni saputnik koga se nije lako otresti. Zbog toga, čuvajte se da ne uletite u ovu zamku i setite se one čuvene latinske poslovice: “pobeđuje nas samo ono čega se plašimo”.

A šta da radimo sa racionalnim strahovima, onima koji nam pomažu da izbegnemo opasne situacije koje bi na bilo koji način mogle da nas ugroze? Oni su plod učenja i stečenog životnog iskustva, te su nam neophodni i pomažu nam u životu (npr. ako smo se jednom opekli, onda ćemo da vodimo računa o tome koliko je neko telo zagrejano i nećemo ga dodirivati). Zbog toga smo ovih strahova svesni i trebamo ih prihvatiti kao zdravo upozorenje od opasnosti i rizika, a ne ignorisati ih.

MetricKako su strahovi široka tema, nisam očekivao da će se njom na dosta ozbiljan način pozabaviti i jedna, u suštini, pop grupa. “Speed the Collapse” je apokaliptična vizija kanadske grupe Metric koja na nedvosmislen način upozorava na to šta mi, kao vrsta, činimo sebi samima. I apel da se na vreme opametimo jer će nas, inače, “oduvati vetrovi , okeani će proključati, a rekama će, umesto vode, teći krv…”.

Neki od nas to, izgleda, nisu naučili zaslepljeni ispraznošću materijalističkog života koji nam se svakodnevno sugeriše kao osnovna vrednost. Zbog toga i vapaj grupe u poslednjem stihu:

Sudbino, nemoj me sada izneveriti.

Prst na čelo.