Još jedna poskočica

Kako pristižu ovogodišnja nova izdanja, u mene se polako uvlači neki optimizam. Barem u domenu muzike koju volim da slušam, mogu već da nabrojim nekoliko albuma koji će sigurno ući u konkurenciju najboljih. Prednjače žene, a među njima mi nekako najviše odskače Eliza Carthy, pa je zgodno da čujemo šta se to skuvalo u njenoj kuhinji.

Do sada je pominjana na blogu samo kao ćerka poznatih roditelja.

Za razliku od mnoge dece koja žive u senci svojih roditelja, Eliza nije imala taj problem – već sa 13 godina je počela da nastupa. Od majke je nasledila fantastičan glas, a od oca brze prste – njeno virtuozno sviranje violine odmah je bilo zapaženo. Nema sumnje da je njena pripadnost klanu Watersonovih bila olakšavajuća okolnost u građenju karijere, no Eliza je ukazano poverenje opravdala — iza nje stoji petnaestak snimljenih albuma (svi odreda jako dobri do odlični), veliki broj kolaboracija, a o gostovanjima je teško napraviti inventar.

Presek karijere napravila je 2013. godine dvostrukim albumom prigodnog naslova – Svojeglava ćerka. Možda je on i dobra polazna tačka za upoznavanje sa ovom vanserijskom autorkom i izvođačicom. Za promociju albuma je okupila veliku prateću ekipu od 12 članova koja je uspešno odradila povereni posao. I ostala na okupu.

Big MachineIzgleda da je, u međuvremenu, među muzičarima proradila i još neka hemija, pa je The Wayward Band na poslednjem albumu potpisan zajedno sa Elzom. A i muzička paleta koju su ponudili na albumu Big Machine (2017) više je nego interesantna – zvuk grupe je obogaćen duvačima i gudačima više nego što je do sada bio, a ženrovski je neobična kombinacija najrazličitijih muzičkih elemenata koja se kreće između folka, rocka, preko džeza, pa sve do soula.

Upravo ta raznolikost u pesmama albumu daje poseban šarm, te mi se čini da će lako izdržati test vremena. A ako bih imao muzičku želju, voleo bih da Elza snimi soul album – čini mi se da bi sa takvim repertoarom njen moćan glas tek tada dospeo do široke publike koju, posmatrajući retrospektivu njenog dosadašnjeg delovanja, opravdano zaslužuje.