Kao letnji oblak

U prvi mah, kada sam video omot za album Siren’s Song (2017), pomislio sam da je u pitanju još jedan od zaboravljenih dueta star barem 45-50 godina. To ne mora da bude loše, među takvim skrivenim i zaboravljenim draguljima može da se naiđe na fenomenalne stvari, ali me iskustvo naučilo da se pripazim, naročito kod onih izdanja o kojima kolaju priče da dostižu basnaslovne vrednosti kod kolekcionara.

Za njih se, obično, ispostavi da su muzički mućkovi i gubljenje vremena.

Srećom, u recenziji albuma sam odmah natrčao na rečenicu da je produkciju radio Jeff Tweedy (Wilco), što je bilo dovoljno da duetu Kacy & Clayton dam šansu. I nisam se pokajao.

The Siren's SongIz šturih informacija koje se mogu pronaći o njima ne može se ništa zaključiti –svojta su iz neke nedođije u Kanadi koja voli folk muziku. I izvodi je besprekorno. Sve to zvuči kao da je izašlo sa legendarnih žurki u Laurel Canyonu krajem šezdesetih na kojima su nastajale neverovatne, krativne muzičke kombinacije koje su, vremenom, postale klasici.

Tweedy je njihovu muziku malo uljudio trudeći se da ne interveniše mnogo i dodao je mrvicu popularene americane, tek toliko da može uspešno da zasvira na radio stanicama. U suštini, to je retro zvuk koja odmah asocira na početak sedamdesetih i sve one folk/soft rock autore koje često pominjemo na ovim stranicama.

Za singl koji je najavio album odabrana je, po meni, najbolja pesma. “Just Like a Summer Cloud” je propraćena odličnim videom koji prati naraciju pesme, a tema je popularna – nisu samo muškarci ti koji trzaju na “piletinu”, već i moderne i osvešćene žene, danas popularne kuguarke koje možemo da sretnemo u društvu mnogo mlađih muškaraca od njih samih.

Can we just make this simple
The way love ought to be
I want to be with you
If you want to be with me

Uprkos željama, u pesmi se stvari ne odvijaju onako kako to junakinja očekuje. Mada je predmet njene žudnje na dohvat ruke, na kraju se ispostavlja da je van domašaja i cela priča se završava u fantaziranju.

Iako ni mi sami “godinu proizvodnje” najčešće ne vidimo kao problem, ona je evidentna čim se pogledamo u ogledalo. I od nje ne možemo pobeći. Winking smile